Britanska vlada je za Dalijevo mojstrovino iz leta 1938 sprejela začasno prepoved izvoza umetniškega izdelka velikega kulturnega pomena. Trenutno se išče kupec iz Velike Britanije, ki bi bil zanjo pripravljen plačati 480.281 britanskih funtov ter še dodatnih 16.600 funtov davka na dodano vrednost. V kolikor se najkasneje do maja ne javi nihče, obstaja možnost, da bo prodana tujemu kupcu.

Ustvarjenih je bilo zgolj pet zof

"Ta ikonični kos velja za edini in najpomembnejši primerek nadrealističnega kosa pohištva, ki je bil narejen v Veliki Britaniji," je pojasnil predstavnik britanske vlade, pristojen za področje umetnosti John Glen, ki resnično upa na britanskega kupca.

Zofa ima obliko ustnic hollywoodske zvezdnice Mae West, ki se kot motiv sicer pogosto pojavljajo tudi v Dalijevih slikah in risbah. Skupno je bilo ustvarjenih zgolj pet zof. Na prodaj je trenutno različica, ki jo je sooblikoval James in je bila ustvarjena kot del nadrealističnega interjerja v Hiši Monkton.

V primeru pobude za zbiranje sredstev za odkup umetnine, bo začasna prepoved izvoza podaljšana

Začasna prepoved izvoza za zofo velja do 16. februarja 2018. V kolikor se bo do tedaj sprožila pobuda za zbiranje sredstev za odkup umetnine, pa bo datum podaljšan do 16. maja 2018, še navaja The Guardian.

Salvador Dali (1904-1989) je bil znan po svoji ekscentričnosti in velja za enega najpomembnejših nadrealističnih slikarjev. Na podlagi intenzivnega študija psihoanalize je razvil t.i. paranoično-kritično metodo slikanja, s katero je kot izreden risar naturalistično natančne slikovne detajle združeval v ekscentrične in celo absurdne kombinacije, ki jih je sam imenoval ročno naslikane fotografije sanj.