Pogoji, ki jih imajo slovenski alpski smučarji in smučarke v pripravah na novo sezono, so precej boljši kot v minulih letih. Pred prvim ženskim slalomom sezone, ki bo jutri v Leviju, je slovenska reprezentanca pripotovala na prizorišče že konec minulega tedna ter na tekmovalni progi opravila nekaj zelo kakovostnih treningov. Sredstev za optimalno pripravo na začetek sezone je torej v alpski smučarski blagajni dovolj, da slovenske slalomistke v olimpijski sezoni že na začetku pokažejo, koliko so vredne njihove delnice.

Pogled na tabelo osvojenih točk svetovnega pokala v slalomu kaže, da je slovenska reprezentanca v minuli sezoni naredila korak naprej. Prvič sta se med dobitnice slalomskih točk uvrstili Ilka Štuhec in Meta Hrovat, najboljša slovenska slalomistka Ana Bucik pa se je dvakrat prebila med najboljšo deseterico, in sicer na mestni preizkušnji v Stockholmu in Mariboru. Primorki bodo na uvodnem slalomu sezone delale družbo Meta Hrovat, Maruša Ferk in Klara Livk, sicer članica ekipe evropskega pokala.

Glavni ženski trener v slovenski reprezentanci Denis Šteharnik od uvoda sezone v Söldnu poudarja, da se tekmovalke v tej sezoni v prvi vrsti pripravljajo na olimpijske igre, kjer naj bi bila njihova pripravljenost najboljša. Zaradi tega ne pričakuje rezultatske eksplozije na začetku sezone, temveč si obeta postopno izboljšanje rezultatov. Slovenska ženska tehnična reprezentanca se je v pripravah na sezono veliko posvečala veleslalomskemu treningu, kar je v rezultatskem cilju na prvi tekmi v Söldnu upravičila le Tina Robnik.

»V pripravah na novo sezono sem res veliko časa namenila treningu veleslaloma. Želim si napredovati tudi v tej disciplini. Vadbi slaloma se posvečam predvsem v zadnjih dneh. Ali sem se odločila pravilno, bo pokazala sezona,« pravi Ana Bucik. Na prizorišču v Leviju slovenske slalomistke niso imele veliko primerjav. Prepričale so se lahko, da je Slovakinja Petra Vlhova hitrejša, medtem ko so bile Slovenke primerljive s Francozinjami.

»V Leviju sem se lahko prepričal, da je Maruša Ferk dobro pripravljena. Pozna se ji, da je v samostojnih pripravah naredila več slalomskih zavojev od preostanka reprezentance. Meta Hrovat in Ana Bucik napredujeta vsak trening,« sporoča Denis Šteharnik. »Po vrnitvi iz Ushuaie smo imeli daljši premor kot v minulih sezonah. Vse z namenom, da bodo tekmovalke v najboljši formi februarja. Kar zadeva rezultatska pričakovanja na prvi tekmi v Leviju, si želim napredka iz lanske sezone, ko je bila Ana Bucik 18., Maruša Ferk pa 23. Verjamem, da se lahko obe uvrstita med desetim in petnajstim mestom. Prepričan sem tudi, da sta tako Meta Hrovat kot Klara Livk sposobni uvrstitev med dobitnice točk.« Novembrsko vreme je spremenljivo tudi na evropskem severu, kjer je za ta letni čas zelo veliko snega. Temperaturna nihanja povzročajo, da občasno pada dež, kar zaradi visoke vlage povzroča težave organizatorjem. Po napovedih Denisa Šteharnika vreme konec tedna ne bo idealno, a dovolj dobro za organizacijo ženskega in moškega slaloma.

Za osvežitev spomina pred prvo tekmo sezone. Lani je bila prepričljivo najboljša slalomistka Američanka Mikaela Shiffrin, saj je s sedmimi zmagami in devetimi uvrstitvami na zmagovalni oder osvojila kar 840 točk. Skoraj 300 točk manj je osvojila Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, tretja v slalomskem seštevku pa je bila Švicarka Wendy Holdener. Na četrtem in petem mestu sta bili Švedinja Frida Hansdotter in Slovakinja Petra Vlhova, ki sta poleg Veronike Velez Zuzulove dobili po eno slalomsko preizkušnjo. Najboljša Slovenka je bila z osvojenimi 139 točkami na 17. mestu Ana Bucik.