Drevi bo v celjskem Narodnem domu slavnostna akademija, na kateri bodo ob 130-letnici Splošne bolnišnice Celje podelili tudi nekaj priznanj. A ta dogodek bo ostal v senci trenutno bolj aktualnega vprašanja, ali bo direktorju Marjanu Ferjancu vendarle uspelo obdržati direktorski stolček, ki ga zaseda že tretji mandat. To je le malo verjetno. Aktualna sestava sveta zavoda je namreč naklonjena trenutni vladni koaliciji, Ferjanc pa je še vedno član stranke SDS. Ferjanc, ki mu očitajo nesprejetje finančnega načrta bolnišnice za letošnje leto in napačno prevedbo nekaterih plač zaposlenih, je prepričan, da gre za politično razrešitev, proti kateri se ne more boriti.

Poziv članom sveta, da prisluhnejo stroki

Še pred zasedanjem sveta zavoda prihodnji teden je Ferjanc pojasnil svoja stališča glede očitkov, ki letijo nanj. Odkrito podporo pa so mu izrazili tako strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar kot tudi več kot dvajset predstojnikov oddelkov in zdravnikov specialistov. Če bo do razrešitve res prišlo, so zdravniki že napovedali, da se bodo dosledno držali 40-urnega delovnika.

Na vprašanje, kaj to pomeni, je strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar pojasnil: »To pomeni, da bo delo potekalo podobno kot v času stavke, minimalizirano bo na približno tretjino normalnega obsega dela. Kaj to pomeni za čakalne dobe in vse drugo, najbrž ni treba posebej razlagati. Seveda pa bomo vsem zagotavljali vsaj minimalno oskrbo.« Vindišar je zato še pred zasedanjem javno pozval vse člane sveta zavoda, da se sestanejo tudi s strokovnim svetom bolnišnice, da bodo slišali tudi mnenje stroke in razrešili morebitna odprta vprašanja. »Zastopam okoli 300 zdravnikov in vsem lahko brez slabe vesti pogledam v oči,« je še dejal Vindišar.

»Bolnišnica ni kršila zakona, nepravilnosti odpravljene«

Kot je pojasnil Ferjanc, je bil leta 2008, ko je prišlo do napačne prevedbe plač, kot direktor res odgovoren za vse, a je imel pomočnika dr. Branka Lobnikarja, ki je bil zadolžen prav za to področje. »Seznanjen sem bil s tem, da so bila takrat navodila ministrstva glede prevedbe plač zelo nejasna in so nenehno nekaj spreminjali, zato je to vsem, ne samo nam, povzročalo težave. Posledično sta računsko sodišče in inšpektorat odkrivala tudi nepravilnosti. A zaradi tega nikjer niso odstavili direktorja,« je dejal Ferjanc.

Spomnil je, da so že v času njegove zadnje kandidature krožile anonimke o napačni prevedbi plač nemedicinskega kadra. Zato je inšpekcija odredila nadzor in ugotovila štiri napačne prevedbe, ki so jih tudi odpravili. A predsednik sveta zavoda Andraž Jakelj s tem ni bil zadovoljen in je terjal, da inšpektor vse pregleda ponovno, takrat pa so odkrili kršitve še v 34 primerih. Vendar je inšpektor v odločbi eksplicitno zapisal, da bolnišnica ni kršila zakona o sistemu plač v javnem sektorju, je pa zvišala strošek za plače,« je poudaril Ferjanc. Dodal je, da bo inšpektor do konca leta preveril še druge zaposlene, a da ni na seznamu nikogar od vodilnih, ampak gre le za zaposlene s srednješolsko ali še nižjo izobrazbo.

Kar zadeva nesprejetje finančnega načrta, pa je dejal: »Ta je bil na svetu zavoda potrjen aprila, nato ga je bolnišnica posredovala še ministrstvu, od koder pa so odgovorili, da ga je treba popraviti in uskladiti s končnimi izhodišči finančnih načrtov. Ta pa takrat še niso bila znana.« Ko ga je nazadnje spet predložil članom sveta, je ena od članic dejala, da ga sploh ni pogledala in da tako in tako ne bo glasovala zanj. Ferjanc je poudaril, da je člane sveta s predsednikom Andražem Jakljem na čelu večkrat povabil na ogled bolnišnice, da bi vedeli, kaj vse počnejo in bi lažje razumeli, v kakšni situaciji so. A si za to nihče ni vzel časa.