Slovenski odbojkarski prvaki so za vnovičen nastop v ligi prvakov še pred zadnjo oviro, ki pa bo vse prej kot lahko premostljiva. Že junija so namreč izvedeli, da jim bo v zadnjem krogu kvalifikacij nasproti stal ruski klub Lokomotiva iz Novosibirska. V minuli sezoni četrouvrščena ekipa tamkajšnjega prvenstva je vsaj na papirju za nekaj razredov boljše moštvo od ACH Volleyja, saj se lahko pohvali s kar nekaj zvezdniki, med katerimi velja posebej izpostaviti Györgyja Grozerja. Nemec je bil na letošnjem evropskem prvenstvu glavni motor svoje reprezentance, ki je na koncu pod vodstvom nekdanjega selektorja Slovenije Andree Gianija osvojila srebrno medaljo. Če ob tem dodamo še, da je proračun Rusov za okoli desetkrat višji od ljubljanskega in da so pred štirimi leti osvojili ligo prvakov, ne čudi, da so današnji obračun mnogi primerjali s tistima med Liverpoolom in Mariborom v letošnji sezoni nogometne lige prvakov.

»Se strinjam, da je razlika med nami in Lokomotivo približno taka, kot je v nogometu med Liverpoolom in Mariborom. A zaradi tega se zagotovo ne bomo predali vnaprej,« je optimističen trener ACH Volleyja Zoran Kedačič, prepričan, da njegovo moštvo le ne bo doživelo takšne polomije, kot so jo vijoličasti proti otoškemu velikanu. »Vedno so možnosti, to je šport. Se pa zavedamo, da bo na drugi strani stalo 12 igralcev. Izziv je velik, motiv prav tako. Moramo biti drzni, samozavestni, na tekmo pa ne smemo gledati kot na breme, temveč kot na veliko priložnost,« še pravi Kedačič.

Čeprav se v taboru gostov zavedajo, da so v vlogi favorita, pa iz njihovih izjav podcenjevanja ni bilo mogoče zaznati. »Vemo, da najboljši slovenski igralci sicer igrajo v tujini, da ACH v Sloveniji nima zahtevnih tekem, kot tudi da doma nima prave konkurence. Toda vemo, da so že vrsto let najboljši slovenski klub,« ni bil prevzeten trener Lokomotive Plamen Konstantinov. Razloge za to gre nemara iskati tudi v slabši formi njegovih igralcev. Ti so tudi zavoljo številnih poškodb po devetih krogih ruskega prvenstva šele na osmem mestu.

»V odbojki posamezniki niso dovolj, igralci morajo sestaviti dobro ekipo. Nam to za zdaj še ni uspelo. Začeli smo praktično iz ničle, pred sezono zamenjali pet od šestih igralcev prve postave. Imamo pet reprezentantov, ki so se priključili pozneje. Potrebujejo še nekaj časa, da spet pridejo na želeno raven. Upam, da se bomo te ravni v dveh tekmah z ACH Volleyjem vsaj približali,« je previden Bolgar na klopi Lokomotive.