Po torkovih testiranjih na Fakulteti za šport v Ljubljani, z rezultati katerih je bil reprezentančni kondicijski trener Primož Pori zadovoljen (raven telesne pripravljenosti igralcev je visoka, vendar bo treba odpraviti nekatere pomanjkljivosti z individualno dopolnilo vadbo, pravi), je včeraj sledila zelo slaba novica. Zaradi poškodbe kolena Barcelonin igralec Jure Dolenec, ki se testiranja ni udeležil, ampak je ostal v hotelu, ne sme več odlašati z operacijo. Ta ga čaka v četrtek, 2. novembra, v Barceloni, Škofjeločan pa upa, da bo (poškodba naj bi le bila lažje oblike, čas rehabilitacije pa okoli dva meseca) nared za EP 2018 na Hrvaškem.

Selektorja Veselin Vujović (Slovenija) in Lino Červar (Hrvaška), ki sta imela pred leti v Makedoniji kot trenerja skopskih klubov Vardarja in Metalurga obilico sporov in afer, sta se dogovorila, da lahko na tekmi vsak uporabi po 18 igralcev (na pripravah reprezentance Slovenije jih je 23). Selektor Veselin Vujović pravi, da bosta tekmi v Stožicah in Areni Zagreb odigrani pod vtisom sosedskega dvoboja za bronasto kolajno na januarskem SP v Franciji, ko je Slovenija zmagala z 31:30, čeprav je sredi drugega polčasa zaostajala kar za osem (16:24): »Ekipe oziroma reprezentance, ki izgubijo, se iz poraza naučijo več kot tiste, ki so zmagale. Hrvati z novim selektorjem in vrnitvijo nekaterih, ki jih v zadnjem času ni bilo v reprezentanci, imajo dodaten motiv in željo, da dokažejo, da je imela Hrvaška 28. januarja v Parizu le slab dan. A kljub oslabljeni zasedbi je naš cilj pokazati in dokazati, da smo v Parizu zasluženo osvojili bron ter dvakrat premagati Hrvaško.«

Reprezentant Marko Bezjak, ki je bil kapetan v odsotnosti Vida Kavtičnika (današnja tekma bo za slednjega prva v reprezentanci po poškodbi kolenskih vezi na januarskem SP v Franciji), bo trak znova vrnil igralcu Montpellierja. »Proti Hrvatom bomo želeli na vsak način zmagati, tako v Ljubljani kot v soboto v Zagrebu. Zaradi sosedskega naboja so seveda tekme z njimi vedno nekaj posebnega. Čeprav rezultat ne bo v ospredju, saj gre za pripravljalni tekmi, moramo upravičiti dejstvo, da smo še vedno tretja reprezentanca na svetu. Upam, da bomo vsi ostali tudi nepoškodovani in zdravi, čeprav se na tekmi seveda ne bomo božali,« se andeja Marko Bezjak, 31-letni član Magdeburga, trenutno petouvrščenega kluba v močni nemški ligi.

Krim suvereno na Poljskem

Rokometašice Krima Mercatorja so včeraj odigrale zadnjo (zaostalo) tekmo tretjega kroga v ligi prvakinj in dosegle drugo zmago. Gdynia, ki nima skoraj nobenega rokometnega rejtinga v Evropi in prvič igra v ligi prvakinj, si je namreč pri EHF kljub temu izposlovala, da lahko kot edina v tem tekmovanju domače evropske tekme igra ob sredah. Vendar tudi to ekipi 46-letne trenerke Agnieszke Truszynske, nekdanje rokometašice in reprezentantke Poljske, ki je klub prevzela pred to sezono, ni nič pomagalo.

V prvem polčasu so krimovke (zaigrala je tudi Elizabeth Omoregie) po osmem in hkrati zadnjem izenačenju (10:10) v dvanajstih minutah dosegle delni izid 5:0 in po vodstvu s 15:10 sredi drugega dela je bilo jasno, da s premierno zmago Poljakinj ne bo nič. V nadaljevanju je Gdynia, ki je v minuli sezoni šele drugič v klubski zgodovini postala državni prvak, popustila in gostje so petkrat povedle za deset (prvič pri 25:15 v 53. minuti), s takšno razliko pa se je tudi končala tekma v pristaniškem mestu na severu Poljske.