1. Razgibana harmonična zasaditev

Najbolj pogumni bodo kombinirali različne trajnice, ki obogatijo nasad s svojimi barvitimi listi, in cvetovi. Priporočamo, da kombinirate tudi rastline za različnimi oblikami listov.

V naši zasaditvi smo tako lepo dopolnili mačehe, ki smo jih sadili ob osrednjo hojhero. Višino v zasaditvi omogočajo tudi svetlo rumene vrese, nizek pa je mahek, ki se blazinasto razrašča na robu zasaditve. Pisanolistni šaše bo s svojimi barvitimi listi dopolnil ozadje zasaditve.

2. Ideja z mačehami in trajnicami

Zasaditev z mačehami lahko popestrite z jesensko vreso v ozadju zasaditve. Mačehe je bolje saditi bolj na gosto. Tako smo poudarili valoviti rob zasaditve.

(Mačehe in vreso smo dopolnili s hojhero, gaulterijo in skimijo.)

V ospredje groba smo sadili skimijo, ki ima barvito socvetje, nasad dopolnjuje tudi gaulterija z rdečimi plodovi. Obe rastlini sta barvno usklajeni s hojhero v ospreje zasaditve.

3. Rešitev za manjši žarni grob

Manjši žarni grob je lahko zasajen z nizkimi hebami, ki z živo zeleno barvo poživijo marmor. V manjšo odprtino lahko sadimo sinjezeleno bilnico. Jesensko vreso lahko dopolnjuje plazeči skrečnik ali drobnocvetna mačeha. Med iglavci sadimo sorte s kompaktno in počasno rastjo, ki jih lahko vršičkamo.

(Zimzelena heba je lepa celo leto.)

4. Zasaditev v posodi je trajna in lepa

Če je grob pokrit za marmorjem, peskom ali kamenjem različne debeline, lahko grob popestrite z zasaditvijo v posodi. Zasaditev v posodi je trajnejša rešitev od cvetličnega aranžmaja ali rezanega cvetja. V zadnjih letih je takšen način na grobovih vse bolj pogost.

(Kontrastna zasaditev s hojhero, šašem, ciklamo in vresjem.)

5. Nasad z malo prostora

Tam kjer je malo prostora za zasaditev kombiniramo rastline tako, da popestrjo marmor v ozadju. V primeru temnega marmorja izberemo zasaditev v svetlejših tonih. Temejše ozadje smo tako popestrili z barvito reso, krizantemo z beli cvetovi, pisanolistnim kolmežem in mlečkom. Dodaten čar zasaditvi podajo rastline, ki jih krasijo različne oblike, barve listov in cvetov.

(Z desne proti levi si sledijo: resa, krizantema z belimi cvetovi, pisanolistni kolmež in mleček.)

Za grob skrbimo celo leto

Na pokopališčih se grobove množično ureja v mesecu oktobru. Zato priporočamo, da čim več kombinirate s trajnimi rešitvami in spomladi zamenjate samo cvetoče enoletnice ali dvoletnice. Tako je dela manj zasaditev pa ravno tako lepa na pogled. Vsekakor priporočamo, da kulturo urejanja grobov negujete skozi celo leto.

Na grobu so rastline podvržene ekstremnim razmeram. V zadnjih letih smo opazili, da nas suša lahko obišče že v zgodnjih pomladanskih mesecih. Marca običajno ni dežja v presežkih. Najhujše pomanjkanje vode pa beležimo v juliju in prvi polovici avgusta.

Zeleni svet priporoča:

Priporočamo, da že ob sajenju trajnih rastlin med zemljo primešamo 1/3 zelenih kock Urbanscape, ki so povsem naravnega izvora. Zelene kocke vmešamo v globino korenin. Tako bo treba rastline na grobu, v posodi manj zalivati. Rastline v zasaditvi so tudi bolj varne pred izsuševanjem, ki je na grobovih in v posodah zelo pogost pojav. Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju do 50 %.

(Ob sajenju s trajnicami ne pozabimo na dodatek zelenih kock.)