Prvi zapisi o družini Colnar segajo v leto 1400, že leta 1747 pa so najstarejšega sina poimenovali Janez in ime v družini ostaja še danes. Oče Janez, njegov brat Matjaž in Janez mlajši vodijo vinogradništvo, mama Katarina pa skrbi za turistično ponudbo v zidanici na idiličnem zelenem hribčku nad Novim mestom.

Kot vsem predhodnikom je bila tudi današnjim gospodarjem Colnarjeve domačije in zidanice položena v zibelko ljubezen do vinogradništva in turizma. Komaj 23-letni Janez Colnar mlajši je namreč že dosegel vidne rezultate na področju vinogradništva v tujini in doma. Po njegovi zaslugi tako zaradi znanja, ki ga je prinesel iz znane kleti Krier v Luksemburgu, v kleti že zori prva Colnarjeva penina. Družbo pa ji delajo že večkrat nagrajeni cviček, modra frankinja in rosé, laški rizling, kraljevina in beli pinot. Colnarjev cviček pa je tudi dobitnik zlatega priznanja kralj cvička, in to leta 2008 in 2014.

Mladim je treba dati priložnost

»Imamo osem hektarjev vinogradov, na treh različnih legah, najstarejša trta je okoli zidanice, drugi dve pa sta v Razborah in Ždinji vasi. Dela je vse leto veliko, ampak naju z možem razveseljuje, da so vsi štirje otroci, Ana, Janez, Meta in Martin, kljub svojim obveznostim predani vinogradništvu in radi pomagajo doma, povezani pa smo tudi kot širša družina. Na naši kmetiji smo tri generacije, oče in mama, midva z možem Janezom in najini otroci. Najstarejša Ana ima že svojo družino, veliko pa pomaga tudi možev brat Matjaž. Še vedno je v vinogradu aktiven tudi 82-letni tast, ki rad poudari, da ga ravno ljubezen do domačih zelenih gričev še drži pri zdravju.

Marsikatera kmetija v Sloveniji pa danes žal ne napreduje, saj nima posluha za mladega človeka. Mlad človek je poln energije, idej in entuziazma, naloga starejših pa je, da ga pri delu in uresničevanju sanj spodbujajo. Če tega ni, kmetija nazaduje, mladi pa se umaknejo,« je Katarina Colnar položila na srce vsem gospodarjem, ki imajo možnost predati delo mlajši generaciji.

Veselo martinovanje

Kljub obilici dela v kleti, v gozdu in na polju družina v teh jesenskih dneh poskrbi za tradicionalno druženje trgačev, ki se konča v kleti ob krstu mladega vina, v zidanici pa v teh jesenskih dneh radi sprejemajo zaključene družbe, skupine od 15 do 60 gostov. Tako ima večja skupina zidanico lahko le zase, kar je prednost njihove ponudbe.

»Naša zidanica je zelo privlačna spomladi, ko se začne lepo vreme, in vse do dopustov. Čez poletje imamo manj obiskovalcev, obiski domačih in tujih gostov pa se zopet začno konec avgusta in trajajo do božiča oziroma silvestrovanja. Najbolj pestro je v objemu vinogradov seveda oktobra in novembra, okoli praznika vina. Tako bo tudi letos. Kljub letošnji pomladanski pozebi in izredno vročem poletju bomo imeli izredno kakovostno vino. Na novembrskem Martinovem krožniku pa bodo poleg tradicionalne pečene račke ali goske, mlincev in rdečega zelja tudi krvavica, pečenica, svinjska pečenka, kislo zelje z ocvirki in matevž. Ne praznični mizi pa seveda ne smeta manjkati dobra domača potica in gobova juha,« je praznični jedilnik v mesecu praznika vina predstavila prva gostiteljica v Colnarjevi zidanici. Prijazno je opomnila: »Ljudje smo dnevno vpeti v obveznosti in skrbi, dnevi pa kar bežijo, zato je prav, da se znamo tudi ustaviti, se poveseliti in iz tega, kar nam je dano, potegniti kar največ. Pa četudi le ob domači mizi in z nam ljubimi bližnjimi.«