Podružnici največje upnice Agrokorja, Sberbanke, sta v ločenih primerih na sodišču v Sarajevu zahtevali prevzem lastniškega deleža Agrokorja v podjetjih Konzum Sarajevo, Ambalažni servisi Vogošća in Boreas Kreševo. Izvršbo sta zahtevali, da bi izterjali Agrokorjev dolg do Sberbanke, ki je v celoti ocenjen na več kot 1,1 milijarde evrov.

Podružnici Sberbanke lahko zasežeta delnice Sarajevskega kiseljaka

Kot je danes sporočilo sodišče, je zahtevo zagrebške podružnice zavrnilo julija, ljubljanske pa prejšnji teden. Medtem se je Sberbanka iz Zagreba na to odločitev že pritožila.

Sodišče v Kiseljaku v BiH je pred nekaj tedni odločilo, da ljubljanska in zagrebška podružnica Sberbanke lahko zasežeta delnice podjetja Sarajevski kiseljak, ki so v lasti Agrokorjeve Jamnice. Gre za skupaj približno 35 milijonov evrov, Jamnica pa je napovedala pritožbo.

Ruski bankirji so prejšnji mesec potrdili, da so kazensko ovadili dolgoletnega predsednika uprave Agrokorja Ivico Todorića zaradi domnevno ponarejenih finančnih poročil.

Pred objavo tiralice naj bi obiskal tudi Beograd

Hrvaška je v teh dneh objavila evropski priporni nalog za Todorićem, za katerega je zagrebško sodišče odredilo pripor zaradi domnevnega kriminala v Agrokorju. Na Hrvaškem ugibajo, ali je Todorić v Londonu ali v Švici. Hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 je danes neuradno poročalo, da naj bi pred objavo tiralice nekajkrat obiskal Beograd, kjer naj bi se srečal z uglednimi srbskimi odvetniki iz družbe Tomanović.

Todorićevi hrvaški odvetniki so se danes pritožili na odločitev o priporu za lastnika Agrokorja, a hrvaško pravosodje praviloma ne obravnava tovrstnih pritožb, dokler osumljenec ni v priporu.