Minuli konec tedna je pevka Maja Pihler - Bilbi v enem od ljubljanskih klubov praznovala hindujski praznik psov kukur tihar. Za to priložnost se je vsem kužkom tega sveta poklonila s premierno predstavitvijo posebnega videospota za skladbo Shanti shanti. Glavni akterji v njem so psi iz Zavetišča za živali Maribor, ki iščejo dom. »Za menoj je najbolj čustveno snemanje do sedaj. Pasje oči so pač pasje oči, zrejo ti globoko v dušo, pasji nasmeh pa predstavlja pravi shanti – mir in spokoj,« je povedala pevka, tudi sicer ponosna lastnica posvojene pasje prijateljice Ele. »Z menoj je že šest let in ne znam si več predstavljati življenja brez živali. Vsem nam pa družbo dela še muca Muri.«

Psi so se odlično odzivali

Trenutno je v mariborskem zavetišču dvanajst psov, ki čakajo na odhod v nov dom. »Od tega so tri psičke že rezervirane in čakajo le še sterilizacijo in lahko nato odidejo v nove domove,« je povedal Tomaž Kristanič, vodja zavetišča, ki ne skriva želje, da bi bili končno posvojeni tisti psi, ki so najdlje pri njih: Piki – 6 let, Pongo – 4 leta, Brad – eno leto in drugi. »Seveda se je treba zavedati, da so to psi, ki imajo določene vedenjske težave in niso primerni za vsakogar,« je dodal.

Kosmatinci pa so se na dan snemanja zagotovo neizmerno zabavali. »Psi so se med snemanjem proti pričakovanju zelo dobro odzivali. Kljub velikemu držalu kamere in kamere, s katero je bilo treba priti čisto blizu psov, se niso niti malo prestrašili, pridno so si pustili nadeti venčke, brez problema so pohrustali vso nastavljeno hrano in se nasploh pokazali v najlepši luči. Resnično smo ponosni na njih,« je povedal Kristančič, Bilbi pa je dodala: »Lepo je bilo videti, kako so bili vsi veseli, ko so prejeli ogrlico iz cvetja in krožnik priboljškov.«

Glasbeni izlet v Indijo, ki si ga je »privoščila« Bilbi, jo je po naključju pripeljal do posebnega hindujskega praznika psov, ki ga v Nepalu in severni Indiji praznujejo v okviru praznika kukur tihar, ekvivalentnega največjemu indijskemu prazniku zmage dobrega nad zlim, diwali. »Na drugi dan tega praznika se poklonijo vsem psom. Po njihovem verovanju namreč pes straži pred vrati v onstranstvo. Danes se psu poklonijo v zahvalo, kot zvestemu prijatelju, spremljevalcu in pridnemu sodelavcu,« je razložila pevka, ki je izlet končala v mariborskem zavetišču.

Sredstva bodo darovana

Pevka tudi obljublja, da bo prihodke od skladbe Shanti shanti darovala za brezdomne živali, česar se v mariborskem zavetišču zelo veselijo. »V dogovoru z Majo bodo sredstva porabljena za stvari, ki nam konstantno primanjkujejo, kot so hrana za mladiče (mačje in pasje), nove postelje, posip za mačje stranišče, veterinarski stroški (rentgen, ultrazvok, krvne preiskave…),« je našteval vodja zavetišča.