Prazna vreča ne stoji pokonci. Kakšen jedilnik v teh dneh priporočate vsem, ki si želijo izboljšati svoj imunski sistem?

Priporočljivo je, da jemo lokalno in sezonsko hrano. Pomembno je, da imamo dobre črevesne bakterije, se pravi, da uživamo hrano, ki vsebuje probiotike. Ti so predvsem v kefirju ter domači repi in kislem zelju, ki fermentira. Cink je tudi zelo pomemben za odziv imunskega sistema. Najdemo ga tudi v rdečem mesu.

Ali pregovor »zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač« še drži?

Se mi zdi, da še vedno drži, sploh pri hujšanju. Je pa res tudi, da so strokovnjaki v zadnjem času ugotovili, da je včasih bolje, da tisti, ki imajo res pozno večerjo, zjutraj zajtrk izpustijo. V tem primeru se lahko organizem malce spočije. Ampak kot rečeno, na splošno gledano morata biti zajtrk in kosilo najobilnejša.

Kakšen zajtrk priporočate?

Najpomembnejše je, da ne vsebuje sladkarij. Te namreč vsebujejo rafiniran sladkor, belo moko, rafinirano sol, transmaščobne kisline in druge sestavine, ki so škodljive za naše zdravje. Če zajtrkujemo sladkarije, nam koncentracija sladkorja čez dan niha in imamo večjo potrebo po sladki hrani. Za zajtrk torej odsvetujem sadne jogurte, marmelade, rogljičke, čokoladne namaze, piškote. To so vse sladkarije, ki so škodljive. Namesto tega priporočam polnovredna živila, ovseno ali proseno kašo, jajčka, lahko tudi z ocvirki, kruh s pršutom in sezonsko zelenjavo.

Kakšna je zdrava večerja?

Za večerjo priporočam lahke jedi. Tisti, ki hujšajo, lahko pojedo solato s piščancem, drugim svetujem kuhano, dušeno ali pečeno zelenjavo, zelenjavne juhe, pogojno tudi kakšno jajce, polento in mleko, proseno kašo z mlekom. Tudi sadje lahko jemo za večerjo, a zgolj na prazen želodec. To pomeni, da pred tem tri, štiri ure nismo ničesar zaužili.

Je življenjsko pomembno uživati mleko in mlečne izdelke?

Ni, čeprav jih sama uživam. Sestavine, ki so v mleku in mlečnih izdelkih, lahko brez težav nadomestimo z drugo hrano. Bi pa vseeno posebej omenila kefir, ki velja za najbolj zdravega, saj je odličen probiotik. Tudi pusta skuta je v redu, a je nekateri ljudje ne prebavljajo dobro, saj vsebuje kazein. Zanje je bolj priporočljiva albuminska skuta. Ta vsebuje albumin, ki je druge vrste beljakovina.

Je meso pomembna sestavina zdravega jedilnika?

Je, a lahko vseeno telesu zagotovimo vsa pomembna hranila tudi, če ne jemo mesa. Če uživamo vegetarijansko hrano, ki je uravnotežena, mesa ne potrebujemo. Je pa res, da če izločimo tako veliko skupino živil, kot je meso, potem moramo zelo dobro naštudirati prehrano, da bomo v telo vnesli dovolj cinka, železa, beljakovin in drugih hranil, ki jih naše telo nujno potrebuje za svoje delovanje.

Uživanje lokalno pridelane hrane ima številne prednosti. Katere bi vi poudarili?

Več jih je. Lokalno pridelana hrana pomeni, da je sadež dozorel na rastlini, kar zagotavlja njegovo večjo vrednost. Je bolj poln hranilnih snovi, zato v svoje telo vnesemo več vitaminov in mineralov. Če uživamo lokalno pridelano hrano, spoštujemo slovensko zakonodajo, ki je dobra. Hrana s tujih trgov je lahko slabše kakovosti. Tukaj velja omeniti ogljični odtis (količino izpustov ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov). Če kupimo lokalno pridelano hrano, je vpliv na okolje precej manjši, kot če kupimo živilo, uvoženo denimo iz Južne Amerike.

Kaj menite o ekološkem prehranjevanju?

Zdi se mi žalostno, da je to za nekatere nekaj posebnega. To bi moral biti standard. Včasih smo veliko hrane pridelali doma, in ta je bila ekološka, če je le nismo gnojili z napačnimi snovmi. Je pa res, da je težko kupovati vse ekološko. Velja pravilo: hrana, ki je pojemo največ, naj bo ekološka. Hrano, ki jo jemo bolj poredko, je lahko drugačne kakovosti.

Zakaj je dobro jesti zdrava nenasičena olja oziroma maščobe?

Omega 3 in omega 6 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline. Telo jih ne more samo proizvesti, zato jih moramo dodajati, saj jih nujno potrebujemo za potek pomembnih procesov v svojem telesu. Priporočam ribje olje, laneno olje ali mleta lanena semena, orehe in orehovo olje.

Kaj menite o prehranskih dopolnilih?

Gre za preveč splošno vprašanje. Treba je gledati na vsako dopolnilo posebej. Dobro je, da jih človek jemlje takrat, ko ima neki simptom, ki bi ga rad uredil. Odlično je, če si pridobi tudi krvne izvide, na podlagi katerih se potem odloči glede vrste uživanja prehranskih dopolnil. V ZDA namreč že opažajo, da imajo otroci težave s hipervitaminozo, zato ker jedo živila, v katerih so dodani vitamini v prevelikih količinah.

Katera so slovenska superživila?

Absolutno so to zelje, repa, rdeča pesa, orehi in aronija.

Se strinjate, da je bolje uživati superživila, ki zrastejo na naših tleh, kot na primer goji jagode z drugega konca sveta?

Ne bi hotela posploševati. Če ima na primer nekdo težave z zanositvijo, mu denimo borovnice, ki so sicer vrhunske, morda ne bodo pomagale. Mu bo pa morda pomagala kakšna druga stvar, ki ni iz Slovenije.