Gre za reinterpretacijo tradicionalne lončene peči, ob njej se je možno pogreti, v njej kaj speči, predvsem pa vabi obiskovalce, da prostor, ki je nekoč predstavljal srečevališče Kočevcev, ponovno »zavzamejo«. Instalacija je nastala v okviru skupine Zavzetje gozdov 25. bienala oblikovanja (BIO 25) Daleč, tako blizu, ki je na sedmih lokacijah po Sloveniji ustvaril projekte, ki na tak ali drugačen način preizprašujejo naš odnos do sveta, v katerem živimo.

Kako lahko z gozdom sobivamo

Izjemno pomembno vlogo pri letošnjem bienalu je odigralo 42 partnerjev bienala, saj so s svojim znanjem in izkušnjami usmerjali delo skupin. Partnerji na Kočevskem, ki so sodelovali s skupino Zavzetje gozdov, so bili še posebno aktivni in zavzeti. Člani skupine so na Kočevskem več mesecev razvijali scenarije, kako na gozd pogledati drugače in kako spremeniti ustaljene predstave o tem, kaj lahko v gozdu počnemo ter na kakšne načine lahko z njim sobivamo.

Nadaljevanje projektov tudi po koncu bienala

Eden od glavnih namenov in ciljev bienala je, da se projekti nadaljujejo po njegovem zaključku in da se povezave, ki so se začele na BIO 25, okrepijo ter se v taki ali drugačni obliki nadaljujejo. Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki je organizator Bienala oblikovanja, zato ob tej priložnosti z veseljem in ponosno predaja peč občini Kočevje. Govorca na dogodku bosta dr. Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje, in Matevž Čelik, direktor MAO.

Več informacij o delu skupine Zavzetje gozdov najdete tukaj.