»Izposoja koles, ki smo jo vzpostavili pred nekaj tedni, se je dobro prijela. Trenutno imamo okoli štirideset rednih uporabnikov,« je povedal v. d. direktorja Turizma Bled Matjaž Berčon. Ob odprtju sistema, ki so ga poimenovali Bled Greenways, so pričakovali, da ga bodo uporabljali predvsem turisti.

Uporabniki so predvsem domačini

Vendar pa se ta pričakovanja niso uresničila. »Uporabniki so predvsem domačini, ki si najpogosteje izposodijo tista kolesa, ki imajo dodatno električno baterijo,« pravi Berčon. »Opažamo, da na kolo sedejo na primer v Ribnem ali v Zasipu, kolo odložijo na postaji pri Triglavski roži in se po opravkih odpravijo po središču Bleda.« Med središčem Bleda in njegovimi zaselki je namreč ravno toliko klancev, da vožnja s kolesom brez električne pomoči terja kar nekaj naporov, z električnim kolesom pa je precej enostavnejša.

»Trenutno imamo med 24 kolesi le osem električnih, vendar opažamo, da je to premalo. V prihodnje, ko bomo mrežo nadgrajevali, jih bo zagotovo precej več,« pravi Berčon. Trenutno si je kolo na Bledu možno izposoditi na eni od štirih postaj (Infocenter Triglavska roža Bled, Camping Bled, Dom krajanov Zasip, Zadružni dom Ribno), podrobnejša navodila za izposojo pa so opisana na spletni strani www.bled.si. Sistem naj bi v prihodnje nadgradili tako z več kolesi kot z novimi postajami. Drugo leto se nameravajo prijaviti na razpis ministrstva za infrastrukturo za ukrep celostne prometne strategije, kar bi prineslo sredstva za dodatni lokaciji in dodatna kolesa. Na vsaki lokaciji bi bilo tako, načrtujejo, od šest do osem koles.

»Pričakujemo, da se bo na isti razpis prijavila tudi Občina Radovljica, da bi počasi vzpostavili medobčinski sistem. Naša želja je med seboj s sistemom izposoje koles povezati čim več občin,« pravi Berčon. Blejska naložba v sistem izposoje koles je bila sicer vredna 70.000 evrov – za ureditev treh postaj je poskrbel Turizem Bled, denar za četrto postajo pa je priskrbela občina. V Turizmu Bled pa so tudi upravljalci sistema.

Agencije: Sistem izposoje je dobrodošla novost

Ob odprtju sistema izposoje pred nekaj tedni so precej napora vložili v to, da so ga predstavili domačinom po različnih organizacijah in društvih. Opozarjali so jih, kako koristna je uporaba kolesa. »Uporabniki se izognejo vožnji z avtomobilom in plačilu parkirnine, prihranijo čas pri iskanju prostega parkirnega mesta, zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida in poskrbijo za kanček vsakdanje rekreacije,« so poudarjali na občini.

Do omenjenega sistema izposoje koles so bili sprva zadržani v nekaterih agencijah, kjer prav tako že dlje časa turistom izposojajo kolesa. Vendar so v prvih tednih ugotovili, da jim javni sistem za zdaj ne posega v posel. Medtem ko si domačini v novem sistemu mestna kolesa izposojajo za krajše vožnje, popolno nasprotje predstavljajo bolj resni kolesarski turisti, ki se odpravljajo na daljše kolesarske ture, pojasnjujejo v agencijah. »Pomembno jim je, kako so kolesa opremljena, zato ves čas skrbimo za nakup novih z najboljšo in najsodobnejšo opremo,« so nam pojasnili. »Sistem mestnih koles za krajše vožnje celo pozdravljamo,« so zatrdili v kar nekaj agencijah in dodali, »veseli pa bi bili še kakšne nove kolesarske steze.«