Preiskava se je pod iniciativo režiserja Thijsa Bayensa in nizozemskega novinarja Pietera Van Twiska začela prek množicanja (crowdfundinga) oziroma pridobivanja denarja posameznikov, ki si tovrstnega projekta želijo in so ga pripravljeni tudi financirati. Po pridobljenih sredstvih so vpoklicali nekdanjega FBI agenta Vincea Pankokea, ki je sestavil ekipo devetnajstih strokovnjakov, ki bodo ponovno odprli primer aretacije Ane Frank in njene družine.

V raziskovanju se bodo osredotočili na vprašanje izdaje družine Frank, ki še vedno velja kot glavna interpretacija njihove aretacije, nikoli pa ni bila zares dokazana. Pankoke je pojasnil, da pretekle preiskave niso bile zares poglobljene. »Prebijam se skozi datoteke in vidim, da je veliko vprašanj še neodgovorjenih.« Celoten proces raziskovanja bo posnet, zainteresirani pa ga bodo lahko spremljali prek spletne strani projekta Ana Frank, nerazrešeni primer dnevnika.

Našli dokumente, ki sploh naj ne bi več obstajali

Preiskovalna ekipa bo sodelovala s Hišo Ane Frank v Amsterdamu, ki je v te namene v celoti odprla svoje arhive. Bayens je potrdil, da bodo raziskali toliko dokumentov, da bi, če bi jih postavili v vrsto enega za drugim, v dolžino merili do 25 kilometrov. Uprizorili bodo tudi rekonstrukcijo dneva, ko je bila družina Frank aretirana. V ekipi so zgodovinarji, nekdanji detektivi, strokovnjaki vedenjske znanosti, novinarji in kriminologi, ki bodo analizirali stare dokaze ter na novo pridobljene izjave in intervjuje prič.

Pankoke bo v svojo raziskavo vključil tudi kopico novih dokumentov, ki so do sedaj veljali za uničene. »Veliko časa sem preživel v Državnem arhivu ZDA in odkril dokumente iz Amsterdama, za katere so mi povedali, da sploh ne obstajajo,« je pojasnil.

Dokumenti sicer niso v najboljšem stanju za hitro obdelavo – nekatere sta poškodovala voda ali ogenj, ali pa so zapisani v tehnični vojaški nemščini –, tako da bo raziskovanje trajalo dlje časa. Ugotovitve raziskave bodo predstavili predvidoma 4. avgusta leta 2019, na dan 75. obletnice aretacije družine Frank.