Zakaj sploh barvitim jesenskim počitnicam pravimo krompirjeve? Ker smo to prevzeli od Nemcev. V Nemčiji nekoč otrokom s kmetij v času pobiranja krompirja ni bilo treba v šolo, da so lahko pomagali na kmetiji. Resda so bile v Nemčiji veliko prej, kot so naše jesenske počitnice, ko je krompir že davno pobran, a to niti ni pomembno, temveč predvsem, da jih skupaj z otroki doživimo sprostitveno in razvedrilno tam, kjer nikoli ni dolgčas. Tako je v naših naravnih zdraviliščih in termah, kjer ponujajo posebne in ugodne pakete v času jesenskih počitnic, ponekod celo za otroke do 12. leta brezplačno v spremstvu staršev ali dedkov in babic.

Karl May po navdih za Vinetouja v Terme Dobrna

Počitnice so idealen čas, ko lahko ugasnete računalnik, pospravite službene papirje v predal in se prepustite domišljijskemu svetu termalne oaze, ki se skriva v Termah Čatež. Idealen čas za druženje. »Najmlajši nikakor ne bodo mogli reči, da ne vedo, kaj bi počeli, da jim je dolgčas. Migali, skakali, plesali, tekmovali bodo in vsak dan bo drugačen – pravljično obarvan, drugi bo igriv, tretji bo čarovniški, preizkusili se bodo lahko v rezljanju buč. V adrenalinskem kotičku zimske Termalne riviere bodo lahko preverili svoje znanje deskanja, se prelevili v gusarje in iskali zaklad, odkrivali skrivnosti gusarske ladje. Kuharice bodo poskrbele za polne želodčke z izbranimi jesenskimi dobrotami. Norčavih trenutkov bo veliko in od vsega doživetega bodo zvečer en dva tri zaspali. Seveda šele potem, ko se bodo na plesišču zavrteli s prijateljico ali prijateljem, ki so ga čez dan spoznali na ustvarjalni delavnici ali na katerem od bazenov,« zagotavljajo v Termah Čatež in dodajajo, da so pri njih popolne počitnice za vso družino.

Katero termalno zdravilišče v naši državi ima 614 let tradicije s prvič omenjenim zdravilnim vrelcem? Terme Dobrna, odmaknjene od prometnega vrveža samo 80 kilometrov od Ljubljane. Že davno so v sila priljubljene terme zahajali imenitneži od blizu in daleč, tudi Ludvik Bonaparte, brat cesarja Napoleona I., in znameniti nemški pisatelj Karl May, ki je v omenjenih termah iskal navdih za trilogijo o junaku Vinetouju. »Pri nas razvajamo starše, zabavamo otroke in zato so prve počitnice v šolskem letu namenjene celi družini. Starši se bodo posvečali kopanju v bazenih s termalno vodo, obiskom savn, sprostitvenim masažam, večerom z glasbo v živo. Medtem se bodo otroci zabavali v otroškem mini klubu ob vodnih igrah in mini tekmovanjih, izdelovanju živalic iz kostanja, izrezovanju buč za noč čarovnic, v mini čarovniškem kinu in s pravim plesom za noč čarovnic. Kar dva otroka v spremstvu odraslih bosta bivala brezplačno,« je povedala Nina Čokl iz omenjenih term. V Termah Dobrna so v času jesenskih počitnic pripravili še izlete v okolico, tudi k čebelarju, ki bo ob pogostitvi z medom povedal veliko zanimivega o življenju čebel. Na kmetiji Lamperček pa imajo okoli sto ljubkih jelenov, damjakov in muflonov, ki jih otroci lahko hranijo in celo božajo. Posebno mikavnih doživetij bo še več, a nekatera morajo ostati skrivnost, navsezadnje tudi zaradi noči čarovnic.

Čarovnica Genovefa iz Olimie prinaša srečo

V Rimskih termah, kjer ponazarjajo antično razvajanje starih Rimljanov, v času jesenskih počitnic priporočajo paket, namenjen družinam, ki otrokoma do 6. in do 12. leta starosti omogoča brezplačno bivanje. »Posebnost tega paketa je pester nabor aktivnosti za odrasle in najmlajše, telo in duha bodo starejši krepili med drugim z vadbo notranje moči in harmonije tai chi, z energijsko revitalizacijo indian balance, krepitvijo mišic, telesnega centra, stabilizacijo sklepov in mobilizacijo hrbtenice v termalni vodi aqua zumba, s skupinsko masažno tehniko po izročilu indijanskih staroselcev aponi, nordijsko hojo in tekom. Otroci in mladostniki se bodo zabavali na skupinski vadbi zumba kids na sodobne glasbene ritme, v mini discu, mini cheer klubu in mini beauty – otroški kozmetični delavnici. Naj med jesenskimi počitnicami vse poti vodijo v Rimske terme,« vabi Evelin Krajnc, vodja trženja in prodaje.

Tudi v Termah Olimia bosta dva otroka v spremstvu odraslih bivala brezplačno. »Da si bodo starši brez skrbi vzeli čas samo zase, denimo v najprestižnejšem slovenskem velnesu Orhidelia, bomo imeli vsak dan počitnic dvourno varstvo otrok,« napoveduje Vasja Čretnik, pomočnik direktorja Term Olimia v Podčetrtku in med Slovenci vse bolj priljubljenih term Tuhelj v hrvaškem Zagorju. Med jesenskimi počitnicami pod Olimsko goro, le streljaj od Term Olimia, pa se bo odvijal pravcati čarovniški kongres in prijazne čarovnice bodo v termah skrbele za zabavo najmlajših. Med njimi čarovnica Genovefa iz Dežele pravljic in domišljije v Podčetrtku, ki vsakemu obiskovalcu prinaša srečo. Hudobne čarovnice Čiribure, ki kar naprej kuri peč in hoče lepo okroglega turista za pečenko, mišičastega pa za golaž, iz Dežele pravljic in domišljije ne bodo spustili v Terme Olimia, »saj so pri nas vselej vsi otroški gosti pridni«. V mini jesenskem teatru bodo otroci izdelovali čarovniške klobuke in maske, iskali skrite zaklade in si ogledali Strašljivo predstavo za najpogumnejše. Ob večerih bodo imeli v velnes hotelu Sotelia glasbene nastope, v zeleni dvorani aparthotela Rosa pa mini disco za najmlajše. V okolici term ni samo Dežela pravljic in domišljije, ampak so popolna doživetja tudi obisk Jelenovega grebena in samostana z najstarejšo lekarno v Evropi, »kjer imajo tamkajšnji patri zdravilno rožico za vsako tegobo otrok in odraslih«.