Oktober je čas, ko sadimo pomladne čebulnice in se odločamo, kakšne bodo naše cvetlične gredice pomladi. Kdo bi si mislil, da so tudi tulipani odvisni od modnih trendov. Seveda jih določa Nizozemska, največja vzgojiteljica tulipanov. Trenutno obstaja več kot tisoč različnih vrst tulipanov, od katerih jih je komercialno zanimivih okoli 300.

»Nekatere sorte se med seboj razlikujejo v tako majhnih podrobnostih, da jih ne opazijo niti vrtnarji,« je velik izbor tulipanov opisala Melita Miš Strgar iz Arboretuma Volčji Potok. V Arboretumu, ki slovi po pomladnem razkošju tulipanov, se konec poletja odločajo, kakšne bodo zasadili v pozni jeseni. Menijo namreč, da prav tulipani na vrtove in v parke prinesejo pravo pomladno živahnost in pestrost barv. Vrtnarjem svetujejo, da se pri izboru barve odločajo po svojem navdušenju nad določenimi barvnimi kombinacijami. V zadnjih letih je vse več možnosti, da kupite že izbran asortiment različnih čebulnic v določenem barvnem odtenku. »Ti izbori so skladni v obliki in barvi, zato so grede videti bolj naravno. Velike grede živahnih rdečih tulipanov samo ene sorte so že bolj redkost,« je pripomnila Melita Miš Strgar. Lahko pa se kakšno sezono zgodi, da je določena barva zelo priljubljena. Tako so imeli pred dvema letoma v Arboretumu Volčji Potok velike probleme, ker na trgu niso mogli kupiti dovolj rumenih tulipanov – izkazalo se je, da so se prav tedaj v velikih trgovskih in vrtnih centrih odločili, da bodo tisto sezono promovirali rumene tulipane.

Naj cveti od februarja do maja

Kakšen trend tudi nima veliko uspeha med vrtnarji. Lani so v Arboretumu zasadili zelo drage tulipane sorte ice cream, a se je izkazalo, da so bili na fotografijah bolj atraktivni kot v resnici. »Verjetno zato, ker sploh ne delujejo kot tulipani,« meni Miš-Strgarjeva. Tako tudi niso več tako priljubljeni nazobčani polnocvetni tulipani, ki so bili še pred nekaj sezonami obvezen del pomladnih zasaditev, sedaj pa jih spet izpodrivajo bolj naravne oblike cvetov.

Toda amaterski vrtnarji vse prevečkrat pozabljajo, da z izborom čebulic vrt lahko cveti od februarja do konca maja. Prvi cvetijo jarice, zvončki, kronice, žafrani, narcise, perunike, morska čebulica, hrušica, nadaljuje se z dišečimi hijacintami, ki so v zadnjih letih nastale v številnih barvah. Tudi hrušice niso več v modri barvi kot nekoč, temveč v odtenkih od bele do lila. »Zgodnje sorte tulipanov zacvetijo že konec marca, potem pa lahko s pravilno izbiro sort tulipani cvetijo do srede maja,« priporoča vrtnarka. Maja lahko cvetenje čebulnic nadaljujemo z okrasnimi luki v beli ali vijolični barvi. »Najlepši so v kombinaciji s trajnicami, kot so hoste, okrasne trave,« priporoča. Pri tem je treba paziti le, da čebulice pravilno sadimo: ne preplitvo ne pregloboko, tako kot je zapisano na embalaži. In ne na premokrem, temveč na prepustnem rastišču. Za vse drugo bo do pomladi poskrbela narava.