Ni dvoma, da je El Clásico eden največjih, če ne celo največji posamezni športni dogodek. Tekma med madridskim Realom in Barcelono je bila odigrana že več kot 230-krat, samo v domačem prvenstvu pa sta se od leta 1929 pomerila 179-krat, pri čemer je Real zmagal 72-krat, Barcelona pa 69-krat. Nazadnje so nogometaši iz španske prestolnice dvakrat zaporedoma slavili v španskem pokalnem tekmovanju.

Rivalstvo seveda ni zgolj statistika, temveč bolj kot to izstopajo izdatni tekmovalni naboj, zvezdniški igralci, tradicija in ne nazadnje odnos katalonske pokrajine v povezavi s prestolnico Španije. Skupek tega ob vsakokratnem derbiju pred televizijske zaslone privabi rekordno število gledalcev.

Nedavni dogodki so med športnimi zanesenjaki sprožili vprašanja, kaj bi se s tekmo vseh tekem zgodilo v primeru neodvisnosti Katalonije. Ob včerajšnjih dogodkih je to kajpak najmanj pomembna stvar, a tudi nogometna tradicija je del katalonske in španske kulture. Za nogomet v Španiji še posebej drži rek, da je najbolj pomembna stvar med najmanj pomembnimi.

Katalonski klub izrazil podporo referendumu

Vodstvo kluba Barcelone se je pred referendumom izreklo za »demokracijo, svobodo govora in pravico do samoodločbe«, in sicer že leta 2014, ko se je klub pridružil gibanju za katalonski referendum, del katerega so številne politične stranke in civilne organizacije. BBC poroča, da so pri Barceloni prepričani, da bodo lahko ne glede na dogodke v naslednjih tednih in mesecih izbirali, kje bodo igrali.

»Ostali bomo v isti ligi kot Espanyol,« je septembra dejal podpredsednik kluba Carles Villarubi, ko je govoril v povezavi z drugim klubom mesta Barcelone, pri katerem so sicer za enotno Španijo. Predsednik španske nogometne lige Javier Tebas je takrat v izjavi temu nasprotoval: »Barcelona ne more izbirati, kje bo igrala, če v Kataloniji slučajno pride do neodvisnosti.«

Ali so to zgolj prazne grožnje ali dejstvo, je zaenkrat težko komentirati. Prav tako je težko verjeti, da bi se Barcelona, ki je la ligo osvojila 24-krat, poleg tega pa španski pokal še petkrat več, enostavno poslovila z zemljevida španskega državnega nogometnega prvenstva.

Pri Barceloni hipotetične scenarije ne želijo komentirati, vendar ostajajo pri svojem stališču, »da še naprej ostajajo ena vodilnih blagovnih znamk v svetu športa in da se jih ne bi branila nobena liga«.

Če lahko Monaco igra v Franciji ...

Španski kongresnik Gabriel Rufián je izpostavil igranje Monaca v francoskem prvenstvu, kar je po njegovem zelo primerljivo nadaljnjemu igranju Barcelone v Španiji, če bi prišlo do neodvisnosti. Poleg tega si je težko predstavljati Barcelonine zvezdnike, da bi igrali v nekakšni polprofesionalni katalonski ligi. Bi zmagovalec te lige sploh imel mesto v ligi prvakov?

In čeravno bi do izključitve Barcelone iz španskega nogometa vendarle prišlo, sta geografsko na dosegu italijansko in francosko prvenstvo. Tovrstne izjeme namreč niso nič posebnega. Poleg omenjenega Monaca spomnimo recimo na valižanski klub Swansea City, ki igra v angleški premier ligi. Barcelona bo glede na svoj zvezdniški status na nogometnih zelenicah tudi v prihodnosti imela primeren prostor.

A večina strokovnjakov in navdušencev se strinja, da je El Clásico v svetu nogometa enostavno nenadomestljiv. Podobnega mnenja je tudi sedanji trener Reala Madrida Zinedine Zidane: »Španske la lige si ne morem predstavljati brez Barcelone. Kot nogometnemu in športnemu navdušencu mi je kaj takšnega enostavno nepredstavljivo.«