»Rudija, novo občinsko maskoto, smo težko pričakovali,« pravi mag. Vera Djurić Drozdek, vodja oddelka za gospodarstvo na občini Jesenice. Priznava, da so bili na občini nekoliko zaskrbljeni, kako bo zmagovalna maskota s papirja videti v živo v človeški velikosti.

A ko je kostum prispel na Jesenice in se je Rudi Jeseničanom premierno predstavil na mladinskem festivalu Festeelval, je bilo skrbi konec. »Tako prijetno ga je bilo videti. Tiste velike prijazne oči in pisane barve izžarevajo toplino. Simboli, kot sta narcisa in hokejska palica, pa prav tako izpadejo zelo dobro in ljudem je takoj jasno, katero mesto maskota predstavlja,« svoje občutke ob spoznavanju maskote opisuje Djurić-Drozdkova. »Odzivi so bili dobri, predvsem otrokom je bil zelo všeč,« se strinja tudi Manca Jeršin, ki je bila na tem jeseniškem mladinskem festivalu zadolžena za promocijo. Nekaj dni po premierni predstavitvi domači javnosti se je z Rudijem srečal tudi njegov izumitelj Ljubo Jančič. »Prav takšen je, kakršnega sem si zamislil,« je bil navdušen. »Bal sem se, kako bo videti, zdaj pa sem pomirjen. Šivilji iz Črnomlja, ki ga je z risb spravila v življenje, sem poslal osebno zahvalo,« pravi ustvarjalec, ki je z maskoto doživel že nekaj zanimivih prigod. »Spremljal sem fanta, ki se je oblekel v Rudija in z njim obiskal šole. Šolarji so ga vzeli za svojega in fant je po napornem delu in rajanju z otroki potreboval zamenjavo, tako je bil utrujen,« hiti pripovedovati. »Ampak dekle, ki ga je zamenjalo, je nadaljevalo veselo razpoloženje,« je olajšano sklenil.

Posebnost na sejmu

Kljub temu da so jeseniški otroci Rudija vzeli za svojega, so se na občini soočili tudi z manj spodbudnimi komentarji o novi maskoti. Prepričani so, da bo teh, ko se bodo ljudje Rudija navadili, vse manj. Jeseniška občina je razpis za idejno zasnovo za maskoto objavila lani. »Ideja se je porodila spontano, spodbudila pa so jo resnejša športna tekmovanja in večji promocijski dogodki. Ti zelo pogosto kot del svoje celostne podobe uporabljajo tudi maskote. Njihov namen je, da na bolj subtilen način predstavi neko dogajanje oziroma kraj, ljudi in njihove značilnosti, zgodovino, tradicijo,« je začetke razmišljanja o maskoti opisala vodja oddelka za gospodarstvo na občini.

Z Jeseničani na domačih tleh in v tujini

Maskoto bodo po napovedih z občine na Jesenicah uporabljali na vseh pomembnejših dogodkih, prireditvah, srečanjih, ki bodo potekali v občini na področju športa, kulture, znanosti, turizma, zgodovine, ter na tovrstnih gostovanjih doma in v tujini. V naši državi ni v navadi, da bi se občine predstavljale s svojo maskoto. Ena redkih, ki to počne, je občina Šentjernej, katere petelin Jernej je dosegel precejšnjo prepoznavnost.