Podjetje Ograje Kočevar je bilo ustanovljeno leta 2010. Ideja za ustanovitev podjetja izhaja iz strojegradnje, kjer so prepoznali priložnosti za širitev dejavnosti na zagotavljanje storitev za končne kupce. Danes so strokovnjaki za ograjne sisteme dovršene kakovosti in dizajna. Letno izdelajo več kot 5000 ograjnih sistemov in montirajo več kot 120 kilometrov ograj. Podjetje, ki ga vodi Zdenka Pečnik Kočevar, je lani ustvarilo 3,8 milijona evrov prihodkov. Hitra rast je podjetje umestila na sam vrh seznama 100 najhitreje rastočih podjetij regije. Podjetje v tujini ustvari osmino prihodkov.

Na Vranskem ima sedež prav tako družinsko podjetje Šotori Petre, ki se že dobrega četrt stoletja ukvarja z izposojo in prodajo prireditvenih šotorov in opreme ter skladiščnih hal. Menedžment podjetja sestavljata ustanovitelja in lastnika Marija in Jože Petre. V podjetju je zaposlenih 32 delavcev, sodelujejo tudi s kooperanti. Podjetje je v letu 2016 ustvarilo 6,11 milijona evrov prihodkov. Delež izvoza storitev in izdelkov za zdaj znaša sedem odstotkov. Delajo namreč tudi v Avstriji, Nemčiji in Italiji.

Žalsko podjetje Tehnos pa izdeluje mulčerje in druge kmetijske stroje pod lastno blagovno znamko ter izdelke za belo tehniko ter avtomobilsko in letalsko industrijo. Podjetje, ki ga vodi Anton Kisovar, je lani ustvarilo 12,8 milijona evrov prihodkov, kar je petino več kot leta 2015. Podjetje, ki deluje skoraj tri desetletja, zaposluje 98 sodelavcev, izvozi pa več kot 90 odstotkov, tri četrtine neposredno in okoli 14 odstotkov posredno. Družba zaradi povečanja obsega proizvodnje že gradi večje proizvodne prostore. slo