Torinov sloves, da je nekakšen mali italijanski Berlin, je nekoč tudi Hrvata Cristana privabil v severnoitalijansko industrijsko metropolo, ki je znana po svoji živahni umetniški in avtonomni kulturni sceni. Mestni utrip pa gre številnim prebivalcem že pošteno na živce. Tarča nezadovoljstva je postal tudi enourni popoldanski koncert na balkonu, ki je zaradi nastopov številnih zvenečih imen doživel državno prepoznavnost, o njem so poročali državni tiskani in elektronski mediji. Upravnik večstanovanjske stavbe organizatorjema očita, da kršita javni red in mir.

Lani sta zaradi prekoračitev mejnih vrednosti dovoljenega hrupa plačala za več kot 1200 evrov glob, letos pa sta se soočila še s tožilstvom, je poročal The Guardian. Prihodnost nagrajenega koncertnega dogodka je zaradi tega resno ogrožena. V nedeljo sta Cristan in Daria zbirala donacije za financiranje pravne pomoči. Dvorišče je zapolnilo več kot dvesto pretežno mladih obiskovalcev. Pierangela Grossija, ki stanuje čez cesto nasproti »koncertnega« balkona, je nedeljski dogodek inspiriral, da zažene svoj umetniški projekt. Sedemindvajsetletni Sicilijanec vsako nedeljo popoldne vzame v roko slušalko domofona in dve uri bere poezijo.

»Rad imam zamisel, da se stvari ponovno uporabi. Domofonov nihče več ne uporablja. Zakaj ne bi po njih recitirali pesmi?« Vrtanje v stene, tuljenje avtomobilskih alarmov, lajež psov, to so moteči mestni zvoki, je prepričana Spada. »Pri nas pa popoldne eno uro igra glasba in se sliši poezija. To je umetnost, ne pa javni nemir.«