V podružnični šoli Trebelno se 61 učencev prvih petih razredov in 19 malčkov v enem oddelku vrtca stiska na 500 kvadratnih metrih. Šolarji razen razredov nimajo nobenih prostorov, malico in kosilo pojejo kar v razredih. Ker nimajo telovadnice, pouk športa poteka na šolskih hodnikih in v učilnicah, če je lepo vreme, pa na manjšem igrišču zunaj, pojasnjuje ravnateljica matične šole Mokronog Zvonimira Kostrevc. A če bo vse po sreči, bodo razmere s prihodnjim šolskim letom bistveno drugačne.

Župan občine Mokronog - Trebelno Anton Maver je včeraj z izbranim izvajalcem, podjetjem Marles hiše, podpisal pogodbo za zgraditev športnega centra Trebelno in dozidavo tamkajšnje podružnične šole. Šolarji in zaposleni bodo dobili dve novi učilnici, zbornico, jedilnico, kabinet za individualni pouk, ob novi telovadnici tudi vse potrebne spremljajoče prostore, knjižnico in dodaten klubski prostor, ki ga bodo lahko uporabili tudi za potrebe vrtca ali prve tri razrede šole. V sklopu zunanje ureditve se obeta prenova športnega igrišča. »Telovadnica bo imela ločen vhod za obiskovalce in rekreativne športnike, saj bo namenjena tudi občanom za športne dejavnosti in prireditve,« dodaja Maver.

V kraju vse več otrok

Gradbena dela naj bi začeli v teh dneh. Pouk bo medtem potekal normalno. »Seveda bo potrebnega nekaj potrpljenja, dostop bo nekoliko omejen, toda potrpeli bomo brez težav,« dodaja Kostrevčeva. Kot pravi Maver, gre za več kot dve desetletji staro željo po telovadnici, saj kraj nima notranjih športnih površin, h gradnji pa jih je dodatno motiviralo vse večje število otrok.

Nekaj več kot 1,9-milijona evrov vredno naložbo bodo gradili s pomočjo nepovratnih sredstev Eko sklada. Računajo na 400 evrov na kvadratni meter neto tlorisne površine. Večina bo lastnih sredstev občine, nekaj pa naj bi primaknila tudi Fundacija za šport ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Kot pojasnjuje Maver, so sprva »rezervirali« 1,2 milijona evrov, nato pa so se odločili za gradnjo skoraj ničenergijskega objekta, s čimer bo stavba skladna tudi z novo zakonodajo, ki bo za javne objekte začela veljati s prihodnjim letom. Zato pa tudi zaradi zvišanja cen gradbenih storitev v zadnjem letu so tako morali v proračunu zagotoviti še dodatna sredstva. ds