Arhitekti studia 3biro pogosto črpajo iz tradicionalne arhitekture, ki je prilagojena zahtevam sodobnega bivanja, stalnica njihovih projektov pa je les. Lesena je tudi skeletna konstrukcija hiše Mlačevo, ki jo je Spirit Slovenija uvrstil med petnajst izbranih oblikovalskih in arhitekturnih presežkov slovenske lesarske panoge, predstavljenih na razstavi Vrhunci slovenskega oblikovanja v lesu ob letošnjem milanskem pohištvenem sejmu.

Lepo umeščena v vaško okolje

Sodobna enodružinska hiša z bivalno površino 135 kvadratnih metrov je postavljena na rahlo nagnjeno parcelo sredi zaselka, kjer skladno dopolnjuje gručasto zazidavo. Kljub tradicionalni obliki je moderna – sodoben videz ji dajejo prezračevana fasada iz vlaknocementnih plošč in skriti žlebovi, medtem ko leseni detajli, kot so poudarjeni palični nosilci in fasada, spominjajo na staro ljudsko arhitekturo in jo umeščajo v vaško krajino. Preprosta podolgovata oblika pod enotno streho združuje vse zunanje in notranje prostore, ki družini omogočajo udobno bivanje.

Pokrito preddverje iz lesenih letev

Pokrito preddverje je namenjeno za dovoz in lopo, ki nadomešča kletne shrambe. Iz njega vstopimo v stanovanjski del, ki predstavlja osrednji del hiše v dveh etažah. V pritličju so dnevni prostori razporejeni okoli jedra s stopnicami, sanitarnimi in tehničnimi prostori ter kuhinjo. V nadstropju so spalnice za starše in za otroke, ki so ločene z veliko, naravno osvetljeno družinsko kopalnico ob stopnicah. Ob vzdolžni fasadi so med okni po vsej dolžini postavljene omare za garderobo. Podolgovato stavbno telo se nadaljuje v dvoetažno pokrito teraso na jugozahodnem delu parcele, od koder se odpirajo lep razgled na okolico.

Lahka lesena skeletna konstrukcija

Lahka lesena konstrukcija hiše je sestavljena iz skeleta in gredastih plošč ter strešnega ogredja. Razmerja prostorov so prilagojena kar najboljši uporabi lesa za konstrukcijo. Strešna kritina in obloga fasade sta izdelani iz odpornih valovitih plošč iz vlaknenega cementa. Na nadkritih delih ima fasada na dotik in pogled prijazno oblogo iz lesenih letev. Enotna obloga hiše je izvedena iz tipskih elementov zbijanega sistema na modularni mreži, ki omogoča preprosto izvedbo okenskih špalet, odkapov in prehodov.

Vir: www.3biro.si