V ligi ameriškega nogometa NFL so strnili svoje vrste in dali jasno vedeti, kaj si mislijo o zapisu Donalda Trumpa na twitterju. Tako je na nedeljskih tekmah nekaj sto igralcev po vsej državi v znak protesta proti policijskemu nasilju nad Afroameričani med ameriško himno znova pokleknilo, ob igrišču pa so se jim pridružili tudi trenerji, trenersko osebje in celo nekateri lastniki klubov.

A ne le v ZDA podobnemu protestu so bili lahko priča tudi v Londonu, kjer sta nastopili ekipi Jacksonville Jaguars in Baltimore Ravens. Pri tem mnogim ni ušlo, da so nogometaši stali ob predvajanju Britanske himne, na kolena pa šli šele tedaj, ko so zadoneli toni ameriške.

Velja dodati, da so ameriški analitiki opazili, da Trump desničarskih skrajnežev in neonacistov nikoli ni tako ozmerjal, kot je v teh dneh športnike, ki protestirajo ob himni, pri čemer je uvodoma šlo za temnopolte. Po pristanku letala v Washingtonu je Trump igralcem sicer priznal pravico do protesta, čeprav bi morali spoštovati zastavo, ker veliko zaslužijo, a jim tega ne zameri.