Letošnji evropski teden športa bo v Sloveniji že tretji po vrsti. Potekal bo vse do sobote, 30. septembra. Nacionalni koordinator projekta je Olimpijski komite Slovenije (OKS) – Združenje športnih zvez skupaj s partnerji projekta: ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvom za zdravje ter ministrstvom za kulturo.

Šport in telesna dejavnost sta pomembna za ohranjanje in krepitev zdravja ter prispevata k aktivnemu in zdravemu staranju. Poleg tega je šport lahko sredstvo za socialno vključevanje, širjenje sporočila strpnosti in krepitev državljanstva ter povezanosti po Evropski uniji.

»Čeprav se delež telesno dejavnih prebivalcev Slovenije v splošnem povečuje, v Evropski uniji pa ostaja na enaki ravni, bi morali postati vsakodnevno bolj telesno dejavni. Redna športna vadba naj zato postane del vsakdana,« poudarjajo v OKS.

Ljudem svetujejo, da si izberejo takšno aktivnost, ki jim je blizu in jih osrečuje: »Evropski teden športa je priložnost, da preizkusite različne vadbe in najdete primerno zase. Tedensko dogajanje je namenjeno vsem, ne glede na starost, izobrazbo ali telesno pripravljenost.«

Že drugo leto zapored evropski teden športa povezujejo s programom Dober tek Slovenija, nacionalnim programom o prehrani in telesni dejavnosti. Novost letošnjega leta je povezovanje s kulturo v okviru projekta Umetnost, šport in dediščina. S programom različnih ustvarjalnih delavnic povezujejo kulturo in šport ter spodbujajo h kakovostnemu preživljanju prostega časa.

Pestro dogajanje za najmlajše

V tem tednu bo v Sloveniji potekala cela vrsta dogodkov, na svoj račun pa bodo na Olimpijskem festivalu (29. in 30. septembra na Kongresnem trgu v Ljubljani) prišli tudi najmlajši športni navdušenci. Dogodek, ki je namenjen otrokom in njihovemu stiku s športom, spoznavanju športnega duha in ferpleja, s čimer jih želijo navdušiti za gibanje in vse skupaj obogatiti z delčkom olimpijske izkušnje, bo tudi letos na enem mestu predstavil več kot štirideset športnih disciplin. Skozi zabavo, športne delavnice in pester spremljevalni program želijo otrokom prikazati, kako pomembno se je športno udejstvovati in kako lahko šport pozitivno vpliva na njihovo življenje in na njihove dosežke.

Cilj festivala je mladim predstaviti šport v najširšem pomenu besede; igrivo, zabavno in njim primerno, da začutijo in vzljubijo šport, ki lahko postane sestavni del njihovega življenja. Na Olimpijskem festivalu bodo otroci lahko spoznali široko paleto športov, opravili različne športne izzive in prebudili športnega duha.