Tretji regijski izbor v okviru izbora Gazela 2017 bo ta četrtek v Ljubljani. Gazele bodo svoje zgodbe o uspehu vnovič predstavile v Šolskem centru Ljubljana in tako skušale dijake prepričati, da so tudi zanesljivi in odgovorni delodajalci, ki se zavedajo, da je njihov razvoj odvisen od kreativnih in ambicioznih sodelavcev. Gazele osrednje Slovenije so od leta 2001 odnesle štiri zlate gazele, nazadnje leta 2015, ko je poslovnega oskarja prejelo podjetje RLS merilna tehnika iz Komende.

SDH znižuje dodano vrednost

Osrednja Slovenija v primerjavi z drugimi petimi regijami izstopa po vseh kazalnikih, tako po številu na novo odprtih delovnih mest kot po rasti prodaje, a tudi po dodani vrednosti, kjer pa je zaznati izjemen upad. Sto najhitreje rastočih podjetij po indeksu rasti prodaje med letoma 2011 in 2016 je namreč v tem obdobju odprlo 3159 delovnih mest, kar pomeni kar 310-odstotno rast, medtem ko jih je preostalo gospodarstvo 1274. Rast prodaje pri najhitreje rastočih podjetjih je kar 375-odstotna, v regiji 10-odstotna, se je pa pri hitro rastočih občutno znižala dodana vrednost, in sicer kar za 38 odstotkov, medtem ko jo je preostalo gospodarstvo dvignilo za 14 odstotkov. »Krivec za to je SDH, ki se ukvarja s prodajo in upravljanjem premoženja podjetij v državni lasti. Dodana vrednost je namreč leta 2011 znašala kar 215,08 milijona evrov, leta 2016 pa samo 13,57 milijona evrov. Če pa SDH pri izračunu ne upoštevamo, se je dodana vrednost med najhitreje rastočimi v osrednjeslovenski regiji v petletnem obdobju izrazito povečala- za 343 odstotkov (indeks rasti je 443), kar je največ v primerjavi z najhitreje rastočimi v ostalih regijah,« pojasnjuje Dnevnikov analitik Jernej Pal.

Med najhitreje rastočimi nova imena

Ljubljana nesporno prevladuje po številu najhitreje rastočih podjetij, ki imajo tukaj svoje uprave, saj jih je v prestolnici kar 70, v Trzinu, kjer ima sedež tudi podjetje Silk, ki je na lestvici sto najhitreje rastočih na samem vrhu, pa sedem. Domžale in Logatec imata po tri najhitreje rastoča podjetja, v Kamniku, Ivančni Gorici, Horjulu, Grosupljem in Medvodah sta po dve.

Če pri drugih regijah zadnji dve leti na seznamih sto najhitreje rastočih podjetij ne opažamo korenitih sprememb, je v osrednji Sloveniji to popolnoma drugače, saj sam vrh sestavljajo podjetja, ki jih lani na seznamu še ni bilo. To so Silk, Javna razsvetljava, Mars Overseas Holding, Avtocenter Trobec, Korotaj ostaja na petem mestu tako kot lani, novinec je tudi na šestem mestu podjetje REIT, medtem ko se je SDH z devetega mesta lani letos uvrstil na še višje sedmo.