Natančno leto dni po položitvi temeljnega kamna so v Ihanu ta teden slovesno predali namenu podružnično osnovno šolo. V kulturnem programu so nastopili učenci POŠ Ihan. Nova šola bo 213 vpisanim učencem, ki se jim ne bo več treba voziti na matično Osnovno šolo Domžale, močno olajšala in skrajšala pot do šole. Na matični šoli pa se bodo hkrati vsaj za nekaj časa izognili tudi prostorski stiski, saj je 90 učencev z nje presedlalo na ihansko šolo. Ena večjih domžalskih šolskih naložb leta je obsegala gradnjo novega prizidka s knjižnico ter zunanjim igriščem, obnovili pa so tudi Šolsko ulico, ki pelje mimo šole, zgradili avtobusno postajališče in v bližino šole postavili še novo transformatorsko postajo.

Dobre želje za popotnico

Uroš Govc, ravnatelj OŠ Domžale, je vsem novim šolarjem položil na srce: »To je vaša šola, zato pazite nanjo in imejte primeren odnos do nje. Verjemite mi, da boste v prihodnosti s ponosom govorili, da ste bili prva generacija v novi šoli. In še nekaj. To ni zaključek razvoja šolstva v Ihanu, to je nov začetek!«

V pritličju prenovljene šole je svoje prostore dobila tudi nova krajevna knjižnica, ki poleg klasičnega gradiva ponuja tudi pester izbor družabnih iger ter didaktičnih igrač, ki si jih uporabniki lahko izposodijo na dom. »V knjižnici se bodo ljudje lahko srečevali, izmenjavali mnenja. Nekateri bodo tukaj študirali, drugi le iskali gradivo. Verjamem, da bo knjižnica postala lokalno središče kulture ter bo zagotavljala temelje za učenje, od najnežnejših otroških let do starosti. Mi se bomo trudili, da bo knjižnica kraj prijaznih ljudi. Prostor, ki bo ponujal sprostitev, druženje in učenje. Prostor, ki bo pomagal ohranjati našo kulturno identiteto in našo kulturno podobo,« pa je poudarila Barbara Zupanc Oberwalder, direktorica Knjižnice Domžale.