V dolenjsko-posavski regiji sta med nominiranimi gazelami za naslov regijske gazele kar dve podjetji iz Šentjerneja, in sicer BOS Grubar in Iskra PIO, ki je sodelovala že lani, konkurenco jima dela še Adria Dom iz Črnomlja.

Adria Dom je črnomaljska gazela, ki je avgusta zaokrožila 15-letnico delovanja, zadnja tri leta jo vodi Marta Kelvišar. Podjetje zaposluje 214 ljudi in je specializirano za razvoj in proizvodnjo mobilnih hišic in razkošnih mobilnih šotorov (glamping). Podjetje je del skupine Adria Mobil. Podjetje je v zadnjih treh letih za 45 odstotkov povečalo rast prodaje. Izvozijo kar 99 odstotkov prodaje, od tega več kot 70 odstotkov na italijanski in hrvaški trg, z razvojem hiše za celoletno bivanje pa krepijo prodajo na zahodnoevropski in skandinavski trg. Z razvojem razkošnega mobilnega šotora (glamping), ki so ga patentirali, so si odprli pot v svet, predvsem nagovarjajo grški, japonski in tudi arabski trg. Podjetje je v preteklem letu ustvarilo 24,7 milijona evrov prihodkov od prodaje. Zaradi lanske izjemne rasti v letošnjem letu ne pričakujejo povečanja prodaje. V podjetju imajo vzpostavljen sistem stalnih izboljšav procesov, sodelujejo v različnih kompetenčnih centrih in skrbijo za stalno izobraževanje zaposlenih.

BOS Grubar je družinsko podjetje, ki je specializirano za izdelavo naprav, linij in orodij za proizvodnjo izdelkov široke porabe in za namensko proizvodnjo. Sodelujejo s podjetji, kot so Akrapovič, Arex, Danfoss, Revoz, TPV, ABB in druga. Podjetje, temelje katerega je ustanovitelj Stanislav Grubar postavil že leta 1995, zaposluje 17 ljudi. Podjetje se je do leta 2003 ukvarjalo z obnovo in prodajo rabljenih strojev, potem pa se je usmerilo v izdelavo lastnih strojev, naprav in orodij za potrebe avtomobilske in namenske industrije, za domači in tuji trg. Njihovi stroji delujejo v Italiji, na Češkem, v Nemčiji, državah nekdanje Jugoslavije in Grčiji, v prihodnjem letu pa se pripravljajo tudi na vstop na mehiški trg. Direktor načrtuje, da bo vodenje podjetja uspešno predal drugi generaciji. Podjetje je lani ustvarilo 1,77 milijona evrov prihodkov, letos pričakujejo 20-odstotno rast.

Iskra PIO je dinamična šentjernejska gazela, ki jo vodi Andraž Rumpret in se je za naslov gazela regije potegovala že lani. Podjetje je edini slovenski proizvajalec najzahtevnejše industrijske opreme za čisto in čistilno tehnologijo za raziskovalne inštitute, medicinske ustanove, farmacevtska podjetja, lekarne in druge kupce. Lani je ustvarilo 10,6 milijona evrov prihodkov, zaposluje pa že približno 110 ljudi, večinoma visoko izobraženih. Podjetje, ki so ga ustanovili leta 1991, je odličen primer uspešnega poslovanja, čeprav je v lasti kar osmih lastnikov. Lani so delež izvoza povečali že na 70 odstotkov, prodajajo v Nemčijo, Belgijo, na Poljsko, Hrvaško, v Srbijo, na Madžarsko, v Rusijo in Južno Afriko. jpš

Občina Šentjernej je podjetniško naravnana, vodi pa jo nepoklicni župan Radko Luzar, direktor podjetja L-tek, ki je bilo leta 2013 srebrna gazela. »Podjetništvo podpiram, predvsem s promocijo in spodbujanjem. Na vsakem koraku poudarjamo, kako zelo so v občinah pomembna delovna mesta, da mladi ostajajo doma in da se mlade družine priseljujejo v našo občino zaradi delovnih mest. Pred volitvami sem obljubil, da bomo v štirih letih odprli 100 novih delovnih mest, v resnici pa so naša podjetja odprla že skoraj 200 delovnih mest,« poudarja Luzar. Pred njimi je projekt širitve industrijske cone Šentjernej sever in ta mesec se potegujejo za nepovratna sredstva.