Nov triler, nova minimalna zmaga Slovenije na EP v namiznem tenisu za zgodovinsko prvo moško ekipno kolajno na velikih tekmovanjih. V četrtfinalu v Luksemburgu je padla Švedska, evropska velesila, nekdaj serijska evropska prvakinja. Bojan Tokić je bil uglašen kot na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Anton Kallberg in Mattias Karlsson sta proti prvemu slovenskemu loparju dobila le dva niza. Darko Jorgić je dobil tretji, odločilni dvoboj v dveh dneh. Potem ko je v skupini spravil na kolena Poljaka Pišteja in Avstrijca Gardosa, je včeraj še uveljavljenega švedskega tekmeca. Izkušeni Pär Gerell je nemočno spremljal »bombe« Hrastničana z vseh položajev in slavje Slovenije se je začelo. Slovenijo danes v polfinalu čaka Nemčija s sanjsko evropsko zasedbo, s Timom Bollom in Dimitrijem Ovčarovom na čelu.

»Res je, da sem pred prvenstvom dejal, da bomo resnejši kandidati za kolajno na naslednjem prvenstvu. A kar fantje kažejo v Luksemburgu, je res neverjetno. Tudi sam sem prvič v položaju, ko vodim reprezentanco v četrtfinalu velikega tekmovanja. Zdi se mi, kot da je vse na naši strani,« pravi selektor Jože Urh. »Užitek je bilo spremljati Tokića v zadnjih dveh dvobojih. Na začetku se je lovil, zdaj igra kot prerojen, nasprotnikom ne pusti dihati. Seveda sem presenečen, da je Jorgić dobil tri odločilne dvoboje. A gre za igralca, ki to počne vse življenje. V kadetskih in mladinskih kategorijah je redno v odločilnih tekmah premagoval tekmece. Čeprav ga odlično poznam, nisem pričakoval, da bo tako hitro zablestel tudi med člani,« dodaja Urh.

Švedi so na poti do četrtfinala izgubili le tri nize. Zanimivo pa je, da so se ustrašili Slovencev. V slovenski tabor je prišla vest, da so v medijih tarnali, da so dobili najtežjega možnega tekmeca. To je dalo slovenskih igralcem dodatni zagon. Da se je Švedska kot velesila ustrašila Slovencev, dokazuje zadnji dvoboj. Švedski selektor je Jorgiću za nasprotnika namenil izkušenega Gärella. Ni si upal tvegati z mlajšimi in obetavnimi igralci, skalpe katerih je Jorgić v preteklosti že vzel. Zdaj ima še Gärellovega, zanj in slovenski moški ekipni namizni tenis najpomembnejšega.

»Pred dvobojem sem fantom rekel, da nas čaka najlažji dvoboj na prvenstvu. Da smo svoje naredili, da nimamo česa izgubiti. Seveda smo se zavedali priložnosti. A smo bili ves čas bolj sproščeni kot Švedi. Nemčija? Gremo uživat,« napoveduje Urh. Izpostavil je še Jana Žibrata, ki je pri zaostanku z 0:2 proti Slovaški dobil dvoboj in omogočil, da je Slovenija sploh prišla v igro za kolajne.