Celjski in madžarski klub bosta letos že petič v zadnjih šestih sezonah igrala v isti skupini. A medtem ko bodo Slovenci po treh sušnih letih spet naskakovali uvrstitev med 16 najboljših v Evropi, se bodo Madžari še peto sezono zapored skušali uvrstiti na sklepni turnir četverice v Kölnu, kjer so dvakrat klonili šele v finalu: leta 2015 proti Barceloni (23:28) in leto pozneje proti Kielcam (38:39), pred tem še leta 2002 proti Magdeburgu. Za uresničitev sanj o naslovu prvaka Evrope je Veszprem za trenerja pripeljal Ljubomirja Vranješa iz Flensburga, že tako zvezdniško zasedbo pa so okrepili še Makedonec Dejan Manaskov (Rhein Neckar), Norvežan Kent Robin Tönnesen (Füchse Berlin), Francoz William Accambray (PSG) in Iranec z madžarskim potnim listom Iman Jamali (vrnil se je s posoje pri beloruskem Meškovu).

Prihaja 1300 navijačev Veszprema

Ekipa iz mesta na obali Blatnega jezera, 25-kratni državni in 26-kratni pokalni prvak Madžarske, prihaja kot favorit, s tribun pa jo bo spodbujalo kar 1300 navijačev, oblečenih v rdeče Veszpremove drese, ki imajo vzdevek Rdeča armada. Trener Branko Tamše se zaveda, da njegovo ekipo čaka težka naloga: »Skupaj smo že dobra dva meseca, a še vedno potrebujemo kar nekaj časa, da bomo na ravni, ki si jo želimo. V igri je veliko dobrih zadev, nekaj pa tudi takšnih, ki ne zadovoljujejo, zato so občutki pred tekmo malce mešani. A naša ekipa je spodobna marsičesa, nihanja pa bomo poskusili minimalizirati. Osredotočiti se moramo na čvrste in hitre nasprotne napade, da bi morebiti lahko računali na uspehe. Vsako napako lahko takšna ekipa, kot je Veszprem, kaznuje dvakratno.«

V sedanji celjski zasedbi je le en igralec, ki se lahko pohvali z naslovom prvaka Evrope. To je novinec, nekdanji francoski reprezentant in krožni napadalec Igor Anić, ki je lovoriko osvojil leta 2010 v dresu Kiela. V Mostarju rojeni 30-letnik je prišel v Celje iz francoskega kluba Saran, poročen pa je s Slovenko Anjo Polanec iz Trbovelj. Je zelo izkušen, saj je igral za takšne klube, kot so Montpellier, Kiel, Gummersbach in Nantes. »Na takšnih tekmah, kot je tokratna, so izkušnje zelo pomembne. A teh se ne moreš naučiti, to prinesejo leta igranja. Mi moramo naše navidezne pomanjkljivosti, kot so to, da smo mlada in neizkušena ekipa, obrniti sebi v prid. Veszprem ima v svojih vrstah tri ekipe, postavo lahko zamenja večkrat med tekmo, a se to na igrišču ne pozna, saj so vse tri kakovostne. Čaka nas zahtevna naloga, a smo sposobni presenetiti,« pravi Igor Anić pred dvobojem z ekipo, s katero imajo pivovarji zelo črno statistiko: na 14 tekmah so doživeli kar dvanajst porazov ter le po enkrat zmagali in remizirali, vendar oboje že pred desetimi leti.

Največja zvezda trener Guijosa

Gledalci v Rdeči dvorani so zadnjo tekmo Gorenja v ligi prvakov videli 22. marca 2014, ko je v osmini finala gostoval PSG in izgubil z 28:30. Jutrišnja tekma bo za Velenjčane že 63. med evropsko elito (doslej 26 zmag, en remi, 35 porazov), dvoboj z Ademarjem pa bo prvi med kluboma. Tudi ekipa s severozahoda Španije, ki je bila doslej le enkrat državni prvak (2001) in dvakrat zmagovalec evropskega pokala pokalnih zmagovalcev (1999, 2005), si je v minuli sezoni z drugim mestom v španski ligi prvič po letu 2013 in skupno enajstič priigrala ligo prvakov.

Gorenjev trener Željko Babić je temeljito preučili igro ekipe, ki jo kot trener vodi nekdanji odlični rokometaš in reprezentant Španije, zdaj 48-letni Rafael Guijosa, leta 1999 izbran za najboljšega rokometaša sveta. »Vemo, kakšne so slabe in dobre lastnosti tekmeca. Gre za ekipo, ki je zelo uigrana, dobro teče in je s hitrima krilnima igralcema nevarna v nasprotnih napadih. Njena slaba plat je napad na postavljeno obrambo,« meni Željko Babić pred tekmo z ekipo, katere povprečna starost je slabih 25 let, čeprav sta med nosilci igre tudi dva veterana: 40-letni Španec Juan Antonio Garcia Lorenzana in 38-letni Argentinec s španskim potnim listom Gonzalo Matias Carou Marcel.