Po strukturi stanovanj Novo mesto ne sledi dobremu ekonomskemu položaju občine, pravi župan Gregor Macedoni. Tako je med 13.650 stanovanji več kot 80 odstotkov starejših od 25 let, kar tretjina pa jih je bila zgrajenih v 70. letih prejšnjega stoletja. A po trenutni situaciji sodeč, se slika v mestu, kamor se iz drugi občin na delo vsak dan vozi polovica vseh zaposlenih, obrača na bolje.

Do konca leta bo kranjsko podjetje Dolnov zgradilo 72 stanovanj na Drski oziroma v Mrzli dolini, ki bodo vseljiva februarja, do prihodnjega poletja jih bo zgradilo še 48. Njihova skupna prodajna vrednost je 15 milijonov evrov. V skladu s prostorskim načrtom imajo na tej lokaciji možnost gradnje do 300 stanovanj. V letih 2019 in 2020 prokurist podjetja Peter Žibert tako napoveduje gradnjo še 120 stanovanj. Za prodajo se v podjetju ne bojijo, saj povpraševanje po stanovanjih v Novem mestu v zadnjih dveh letih močno presega ponudbo.

»Doslej smo prodali polovico od 72 stanovanj, do konca leta jih bomo zagotovo okrog 95 odstotkov, drugo pa so kupci, ki hočejo prej videti stanovanje, potem pa podpišejo pogodbo in plačajo,« dodaja Žibert, ki pravi, da v Novem mestu, kjer je kranjsko podjetje doslej zgradilo 220 stanovanj, nikoli niso imeli težav s prodajo. »Razen v najbolj kriznih letih, ko nam je ostalo 50 stanovanj, ki jih nismo prodali pred koncem gradnje, smo jih pa v naslednjih šestih mesecih.«

Polovica kupcev je 'krkašev'

Večina stanovanj bo trisobnih, bodo pa tudi dvosobna in štirisobna, njihova cena je 1800 evrov z davkom za kvadratni meter, kar je po Žibertovih besedah ugodna cena. »Gre za vrhunska stanovanja po najnovejših evropskih standardih. Takšnih stanovanj Novo mesto še nima,« pravi. Kupci so izključno posamezniki. »Seveda je izjemno pomembna kupna moč na nekem območju. Tu imate Krko, Revoz, Adrio. In kar polovica naših kupcev je 'krkašev'.«

Do konca leta naj bi ob novem stanovanjskem bloku uredili tudi otroško in športno igrišče z igrali, igriščem za odbojko na mivki ter fitnesom na prostem. V naslednji fazi gradnje, čez dve ali tri leta, pa naj bi v Mrzli dolini uredili tudi športno-rekreacijski park.

Kot dodaja Macedoni, je po občinskem prostorskem načrtu iz leta 2009 za stanovanjsko gradnjo namenjenih štirinajst lokacij v občini. »V načrtu pa imamo tudi dvajset stanovanjskih enot za mlade družine v središču mesta. Gre za nekakšno vzporedno politiko socialnim stanovanjem,« dodaja Macedoni.