Londonska borza je pripravila najnovejši seznam 1000 podjetij za inspiracijo v Evropi, na katerega je uvrstila tudi pet slovenskih podjetij. Interblock Joca Pečečnika, ki je bil še kot Elektronček leta 2007 prepoznan za zlato gazelo, se je na seznam 1000 podjetij za inspiracijo v Evropi uvrstil v kategoriji proizvodnja naprav; v to kategorijo je prišel tudi ljubljanski MDM, ki že dobra štiri desetletja deluje na področju nerjavnega jekla. Hoško družinsko lesarsko podjetje Ledinek je zablestelo v kategoriji strojna obdelava, sladoledarski specialist Leone v kategoriji hrana in pijača, Mass pa je prišel na seznam v kategoriji trgovskih podjetij.

Ta podjetja v povprečju ustvarijo okrog 39 milijonov evrov prihodkov na družbo na leto in so v dveh letih v povprečju število zaposlenih povečala za 17 odstotkov. Poročilo londonske borze izpostavlja pomen malih in srednje velikih hitro rastočih podjetij, ki bodo v prihodnje imela še pomembno vlogo. Največ podjetij s seznama 1000 podjetij je iz predelovalnega sektorja (20 odstotkov), ki vodi tudi pri letni rasti prihodkov teh podjetij, ki je dosegla 171 odstotkov. Skupno je teh 1000 podjetij samo lani registriralo okrog 8000 patentov, kar je skoraj dvakrat toliko kot leto pred tem.

Da se uvrstijo na seznam, morajo biti podjetja aktivna, v zasebni lasti in registrirana v EU. Družbe, ki imajo lastnike v tujini, ne morejo biti uvrščene na seznam. Letno morajo ustvariti od 20 do 300 milijonov evrov prihodkov.

Podpredsednik evropske komisije Valdis Dombrovskis, pristojen za evro, je ta teden ob predstavitvi poročila poudaril, da Evropa potrebuje več hitro rastočih inovativnih podjetij, saj ta postajajo ključni motor gospodarskega razvoja in ustvarjanja novih delovnih mest. Izvršni direktor London Stock Exchange Group Xavier Rolet pa je ocenil, da mora Evropa, če želi imeti trajnostno usmerjeno gospodarsko prihodnost, podpirati motorje gospodarske rasti, torej mala in srednje velika podjetja. jpš