Novo peč z najsodobnejšo tehnologijo, imenovano AOD konverter, so v SIJ Acroni Jesenice zagnali že konec aprila letos, včeraj pa so ob tem pripravili slovesnost. Najnovejša pridobitev je stala 30 milijonov evrov, z novo pečjo pa bolj ekonomično izdelujejo specialno nerjavno jeklo.

Hitro uresničena naložba

Medtem ko so doslej na leto proizvedli od 120.000 do 130.000 ton nerjavnega jekla, bi z novo tehnologijo lahko količino v prihodnjih desetih letih vsaj podvojili, je pred aprilskim zagonom nove peči dejal takratni direktor Slavko Kanalec. Roman Robič, tehnični direktor družbe SIJ Acroni, pa je bil navdušen nad hitrostjo izvedbe investicije: »Od podpisa pogodbe julija 2015 smo v manj kot dveh letih skupaj s partnerji dokončali izredno zahteven investicijski projekt, ki bo med drugim pomembno vplival na znižanje porabe energentov in s tem na okoljski odtis.«

Kot smo poročali, se je medtem kadrovska sestava v vrhu te družbe spremenila. Dosedanji začasni glavni direktor družbe SIJ Acroni Slavko Kanalec je avgusta ponovno prevzel mesto direktorja za tehnologijo za celotno Skupino SIJ. Novi glavni direktor družbe SIJ Acroni pa je postal Branko Polanc, univerzitetni diplomirani inženir strojništva, ki je v družbi zaposlen 15 let. Ob včerajšnji slovesnosti je poudaril, da nova naložba že kaže prve pozitivne učinke.

Tri desetletja brez rdečega prahu

Jeseniški Acroni zaposluje več kot 1200 ljudi, v najboljših časih pa je jeseniška železarna zaposlovala kar 7200 ljudi, na delo so se vozili tudi s Primorskega. »Ko smo izgubili jugoslovanski trg, se je vse spremenilo. Naročil ni bilo dovolj in delovali smo s tretjinsko zmogljivostjo. Nismo hodili v službo, čakali smo pred radijskimi sprejemniki, saj so nas ob novem naročilu na delo klicali kar z objavo na lokalnem radiu,« se spominja nekdanji vodja Jeklarne 2 Leon Vidic.

Jeklarna 2 je letošnjo pomlad, tik pred zagonom nove peči na Jesenicah, zaznamovala 30-letnico delovanja. Priprava projekta gradnje sicer sega v leto 1977, gradbena dela so se začela sedem let pozneje, leta 1984. Januarja 1987 so dela po treh letih gradnje in montaže opreme končali. Po preizkušanju opreme je v petek, 13. marca 1987, ob 17.17 iz električne peči Jeklarne 2 pritekla prva šarža. V njej je bilo 73 ton taline, namenjene izdelavi navadnega konstrukcijskega jekla. »S takratno novo tehnologijo Jesenice niso bile več mesto rdečega prahu,« pravi tehnolog Emil Šubelj. V treh desetletjih so v novi jeklarni izdelali že okoli 8,7 milijona ton jekla, prav na obletnico začetka obratovanja pa so izdelali 90.000. šaržo, so se pohvalili.