Sobna rastlina v okrasnem loncu je najlepša in najcenejša dekoracija, ki popestri vsak bivalni prostor. A če spoznamo njihov blagodejni vpliv na naše razpoloženje, jim moramo priznati, da so veliko več kot samo okras. Sobne lončnice, ki krasijo okenske police, tudi kuhinjsko mizo ali nizke regale, delujejo sproščujoče in blagodejno vplivajo na naše razpoloženje. Če imajo podnevi zadovoljivo količino naravne svetlobe, bodo z izločanjem kisika in vodnih hlapov izboljšale zrak v zaprtem prostoru.

Bršljan in aloja čistita zrak

Bršljan je že v antični Grčiji in Rimu veljal za simbol nesmrtnosti, veselja, zdravja in moči. Včasih so z njim in drugim zelenjem krasili bogkov kot, odganjal pa naj bi tudi zle duhove. Bolj zanimivo pa je, da je zimzelena rastlina z bleščečimi listi, ki v naravi cveti jeseni, zmagovalka v boju proti formaldehidu, plinu, ki lahko spodbudi dihalne in nevrološke težave. Formaldehid najdemo v dezinfekcijskih sredstvih, dezodorantih, preprogah in lepilih ter je eden najbolj strupenih onesnaževalcev. Rastlina iz zraka čisti plin, ki draži sluznico in je lahko vzrok za dermatitis in pogoste glavobole.

Bršljan je zelo preprosto vzgajati, saj zahteva svetlo mesto brez neposrednega sonca in redno zalivanje, pa bo dom očistil tudi drugih alergenov. Brez težav lahko doma vzgojimo tudi alojo, rastlino, ki iz ozračja uspešno odstranjuje formaldehid in benzen. Poleg tega, da je rastlina dober čistilec zraka, je blagodejen tudi gel, ki je v njenih listih. Če samo prelomite list, boste v njem našli sestavino, ki pomaga pri zdravljenju ureznin in opeklin. Pege na listih so znamenje, da je zrak onesnažen. Aloja se bo zelo hitro privadila na sobno temperaturo, čeprav to ni ravno njeno najboljše okolje. Uspešen hišni zračni filter je tudi fikus. Ta iz zraka očisti prah, alergene, glivice in bakterije ter nevtralizira cigaretni dim. Za svoj razvoj bo lončnica zahtevala malo več naše pozornosti in znanja. Predvsem pri zalivanju, kjer moramo biti dosledni in lončnice ne smemo zalivati, vse dokler je zemlja na površini vlažna. Ravno tako mu izpostavljanje neposrednemu soncu ne bo ustrezalo.

Izbrana lončnica popestri tudi kopalnico

Po feng šuiju bi v vsakem domu morala biti tudi crassula ovata oziroma drevo denarja, kot pravijo rastlini, ki domnevno prinašala v hišo energijo blaginje, bogastva in denarja. Žal na njej ne bo rasel denar, a mesnati listi, ki spominjajo na kovance, naj bi bili tisti, ki privlačijo bogastvo. Drevo denarja, ki ga zelo radi podarjamo bližnjim, tudi prijateljem, je priporočljivo postaviti v kateri koli prostor. Rastlina ima obliko grma in raste zelo počasi, a čeprav načeloma velja za sobno rastlino, jo v toplejših mesecih lahko postavimo na prosto. Zaradi sončnih žarkov se robovi mesnatih listov obarvajo rahlo rdeče, a je ne smemo dolgo puščati na prevročem soncu. Pozimi, ko se dnevi skrajšajo, tolstolistnica tudi lepo zacveti, a ne, če je ves čas v prostoru, kjer jo hranimo, prižgana luč.

Z lončnicami lahko prijetno popestrimo kopalnico, kjer včasih vladajo prave tropske razmere, para, ki se dviga iz kopeli ali tuš kabine, orošena ogledala, pogosto tudi gost in vlažen zrak. Vsekakor idealne razmere za lončnice, ki v naravi rastejo v tropih. Ravno zaradi vlage rože ne potrebujejo veliko naše pozornosti, nege. Visok delež vlage rastline hrani in čisti zelene dele. Pri izbiri rastline smo le pozorni, ali imamo v kopalnici dovolj svetlobe (okno), da v njej vzgajamo rastline. Za kopalnico z obilo svetlobe lahko uporabimo bambus, begonije, orhidejo, lilije, fikus benjamin, tudi filodendron. V kopalnici, kjer nimamo okna oziroma dnevne svetlobe, bomo uspešno vzgojili taščin jezik in difenbahijo.