Mercedes je opravičil vlogo favorita na hitri stezi v Spa-Francorchampsu, a za zmagovalca Lewisa Hamiltona to ni bila lahka naloga. Britanec je sicer vodil od starta do cilja, vseh 44 krogov pa mu je tesno sledil Sebastian Vettel. Kar pa Hamiltona, ki je s tem slavil 58. zmago v karieri, in to na jubilejni 200. dirki, pri čemer jih je 111 končal na zmagovalnih stopničkah, ni niti malo zmedlo. »Ni bila lahka dirka. Od starta sem moral voziti na vso moč in si nisem smel privoščiti najmanjše napake. Dirkalnik je deloval odlično, lahko sem vozil ravno dovolj hitro, da sem Vettlu pokazal, da ne bo mogel zlahka mimo mene,« je bil po dirki zadovoljen Britanec, ki je v Belgiji osvojil tudi 68. najboljši startni položaj in se s tem postavil ob bok Michaelu Schumacherju.

Vettel zaman čakal na Hamiltonovo napako

Sebastian Vettel je bil blizu zmage, a hkrati tudi zelo daleč, saj dejansko ni imel pravega odgovora na zanesljivo Hamiltonovo vožnjo: »Tudi jaz sem vedel, da bodo odločale malenkosti. Čakal sem na njegovo napako, a je ni storil, kot je tudi sam nisem. Varnostni avtomobil nam je malce pomagal. Poskusil sem z mehkejšimi pnevmatikami za zadnjih deset krogov in skoraj mi je uspelo pri ponovnem startu. A bil sem celo preblizu Hamiltona skozi ovinek Eau Rouge, zato prednosti nisem mogel izkoristiti na naslednji ravnini. Tako je splavala po vodi edina priložnost, da bi morda zmagal.« In res, najbolj napeto je bilo ravno po ponovnem startu, ko je organizator zaradi trčenja med obema dirkačema Force Indie moral na stezo poslati varnostni avtomobil.

Mnogi so se čudili, zakaj je Hamilton za zadnjih deset krogov preobul dirkalnik v trše pnevmatike, medtem ko je Vettel stavil na mehkejše. Odgovor je vedel vodja ekipe Mercedesa Toto Wolff: »Lewis je moral vzeti tršo različico, ker mehkejše nismo imeli več na voljo, le še en komplet je ostal, ta pa je bil že rabljen. A videli smo, da dirkalnik dobro deluje tudi s tršimi, zato se nismo preveč razburjali. Le ob ponovnem startu je bilo bolj napeto, a tudi to je Lewis mojstrsko izpeljal.«

Verstappen znova odstopil

Enako zadovoljen je bil s tretjim mestom Daniel Ricciardo, ki se je ob ponovnem startu prebil na zmagovalne stopničke: »Prvo polovico dirke nam ni šlo najbolje, a potem smo bili z drugimi pnevmatikami hitrejši. Izkoristil sem ponujeno priložnost, ko sta se prehitevala Raikkonen in Bottas.« Ekipa Red Bulla pa vseeno ni mogla biti najbolj zadovoljna, saj je njihov »domači« junak Max Verstappen spet odstopil zaradi napake na pogonskem agregatu. Nizozemec je moral na letošnjih dvanajstih dirkah kar šestkrat odstopiti zaradi tehnične napake: »Tako se pač ne moremo boriti s tekmeci. Ne vem, ali je vse to le smola.«

Nespreten je bil tudi Kimi Raikkonen, ki je ob tem, ko je Verstappen parkiral svoj dirkalnik ob stezi, vozil prehitro in si prislužil kazenski postanek v boksih. Podobno bledo se je odrezal Valtteri Bottas, ki je bil dolgo na tretjem mestu, potem pa se je moral zadovoljiti s petim.