Plenković je ponovil, da Hrvaška ne sprejema odločitve arbitražnega sodišča o razmejitvi s Slovenijo, ker je izstopila iz arbitražnega postopka. Kot je dejal, se je z ribiči srečal pred nadaljevanjem pogovorov s Slovenijo o reševanju spora o meji.

»Pogovori z ribiči so bili zelo koristni. Seveda smo dali sporočilo podpore, poguma in normalnosti dela in ribarjenja vsem ljudem, ki živijo na območju Savudrije in Umaga,« je dejal Plenković.

Erjavca čudi, da hrvaški premier poziva k incidentom

Erjavec je Plenkovićevo izjavo označil za nepotrebno in povedal, da ne prispeva k temu, da bi ustvarili vzdušje, potrebno za implementacijo arbitražne razsodbe.

Po besedah ministra je zaskrbljujoče, da premier članice EU in Nata poziva k vdiranju v slovensko morje. »Treba je vedeti, da je meja določena z arbitražno odločbo, da tukaj velja mednarodno pravo in ravno hrvaška stran je po razglasitvi arbitražne odločitve poudarjala, da se je treba izogibati enostranskim incidentom,« je dejal Erjavec. Zato ga čudi, da hrvaški premier poziva k incidentom.

Zadnji dogodki po mnenju ministra ne vlivajo optimizma, da bi Hrvaška želela z dialogom razrešiti vprašanje določitve meje s Slovenijo. Zato meni, da je potrebno, da je Slovenija glede tega ves čas v stiku z Evropsko komisijo.

Odločitev arbitražnega sodišča skrbi savudrijske in umaške ribiče

Savudrijski in umaški ribiči so zaskrbljeni zaradi odločitve arbitražnega sodišča, ki je večino Piranskega zaliva pripisalo Sloveniji.

Plenkoviću so v sredo podarili zemljevid iz leta 1947, na katerem je narisana sredinska črta v Piranskem zalivu, ki je zanje, kot so dejali, tudi edina sprejemljiva. Hrvaški ribiči trdijo, da se je po arbitražni odločitvi okrepilo posredovanje slovenske policije ter da ne »odgovarjajo na provokacije«.

Hrvaški premier je v sredo v Zagrebu dejal, da diplomati obeh držav pripravljajo obisk predsednika slovenske vlade Mira Cerarja na Hrvaškem, a se za datum še niso dogovorili.