Prihodnji konec tedna bo v Poljanski dolini dogajanje osredotočeno na Visoko in Tavčarjev dvorec. Osrednji dogodki bodo povezani s stoletnico izida povesti Cvetje v jeseni, odprli pa bodo tudi travnato teniško igrišče. Na Visokem se namreč ponašajo s prvim takim igriščem pri nas, nastalo je leta 1897, zdaj pa bo ob dvorcu »beli šport« ponovno dobil svoj dom.

Na Visokem pričakujejo, da bo razstava originalnih primerkov slovite Tavčarjeve povesti privabila mnoge. »Povest je izhajala v časniku Ljubljanski zvon pred sto leti in od zdaj bo bogatila tudi ponudbo notranjosti dvorca. V našem muzeju hranimo vso Tavčarjevo knjižnico, ki obsega čez 600 del, ta bo v prihodnje vir bogatitve prostorov dvorca,« je povedala Biljana Ristič, ki se ukvarja s preučevanjem Tavčarjeve knjižne zapuščine.

Kulturno-umetniško društvo Ivana Tavčarja iz bližnjih Poljan pa po besedah Andreja Šubica z veliko ljubeznijo neguje poljansko narečje, zato bo izdaja Cvetja v jeseni v poljanščini nedvomno prava zanimivost. Ljudje v teh krajih so namreč sicer odlično filmsko mojstrovino teže sprejeli prav zaradi »vsiljenega« knjižnega jezika, ki je v filmu nadomestil njihovo narečje, ki ga je pisal in govoril Ivan Tavčar. Zato bodo povest v petek, 25. avgusta, ob 18. uri predstavili v domačem narečju. En od vrhuncev dogajanja bo tudi večerna predstava muzikala Cvetje v jeseni v domačem okolju Tavčarjeve domačije.

Dan kasneje bo na Visokem turnir v belem, kjer bodo tenis prikazali na način iz Tavčarjevih časov. »Skušali bomo biti čim bolj verodostojni tako z dolgimi belimi oblačili kot lesenimi loparji in načinom igranja, ki je bil takrat drugačen. Sodelovalo bo 37 igralk in igralcev, vsi pa se veselimo novega travnatega igrišča, ki je nekoč že zaokrožalo podobo dvorca na Visokem,« je povedal Izidor Selak, ki je gonilna sila zanimivega dogodka in tega športa.

Nedeljski pohod na Blegoš s postojankami, opisanimi v Cvetju v jeseni (tako se bo imenovala tudi nova pohodna pot) in nekaj odigranimi prizori v spomin na Tavčarjevo priljubljeno povest, pa bo potekal po poteh, ki jih je prehodil tudi pisatelj.

Kot je dejal župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, je občina poskrbela za odkup dvorca od drugih lastnikov ter od leta 2012 naprej vsako leto v dvorec v Visokem dodaja kaj novega. Doslej je občina vložila že 300.000 evrov, naložba pa se obrestuje z naraščajočim številom obiskovalcev Visokega. Dvorec Visoko je sicer v postopku pridobivanja statusa spomenika državnega pomena, kar bi bil po oceni župana Čadeža pomemben mejnik pri ohranjanju dediščine in oživljanju te kulturnozgodovinske in turistične točke.