Nadaljujemo zgodbo o sporu med Namiznoteniškim klubom Krka ter njenim dolgoletnim trenerjem in igralcem Urošem Slatinškom, ki smo jo v Dnevniku objavili včeraj. Spomnimo, da je Uroš Slatinšek iz domnevno krivdnih razlogov – zavajajočega poročanja o opravljenem številu ur pristojnemu ministrstvu, ki mu je kot visoko izobraženemu slovenskemu trenerju tretji štiriletni mandat sofinanciralo plačo – izgubil službo. Marjan Hribar, predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije, član izvršnega odbora NTK Krka in oče klubskega igralca Petra Hribarja, zavrača nekatere ostre očitke Uroša Slatinška.

Nekdanji trener in igralec NTK Krka po odpovedi delovnega razmerja ni sedel križem rok, temveč je ustanovil Športno društvo SU Novo mesto. Novi klub je že član Namiznoteniške zveze Slovenije, za zdaj pa ima prostore v novem športnem centru Livada. Vanj je prestopilo veliko igralcev iz NTK Krka. Klub je kmalu po ustanovitvi obiskal najboljši slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokić.

»To se nam ne zdi nič nenavadnega, saj otroci po navadi sledijo trenerju. Poleg tega se je nekaj otrok odločilo za takšen korak, ker se je za to odločil njihov prijatelj. Kljub temu smo v klubu zadržali vse tvorce največjih uspehov, z izjemo bratov Omrzel. Prehod iz Krke v novi klub poteka po pravilniku Namiznoteniške zveze Slovenije in novega zakona o športu. Trenersko ekipo za naslednjo sezono imamo sestavljeno,« pravi predsednik NTK Krka Tomaž Kralj.

Krka obžaluje plačevanje igralnine prek kilometrine

Predsednik najuspešnejšega novomeškega športnega kluba ne zanika, da so igralnino za Uroša Slatinška, v višini 9000 evrov na leto, v dogovoru z njim več let nakazovali prek potnih stroškov, kar v klubu obžalujejo. Ne zanika niti dejstva, da so nekaj starih klubskih miz prodali članom kluba po ugodni ceni ter jih nadomestili z novimi. To, da je bil na plačilni listi kluba tudi Janez Pezelj, Hribarjev tesni sodelavec, nekdanji predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije ter član izvršnega odbora NTZS in NTK Krka, Kralj upraviči s tem, da si je kot izjemno inovativen funkcionar zaslužil vsak evro ter da so v klubu težko sledili vsem njegovim idejam. Pezelj je, po besedah Kralja, »v dveh letih odličnega dela prejel le 1500 evrov, bolj ali manj za povrnitev stroškov«.

Potem ko je Uroš Slatinšek izgubil službo v najuspešnejšem novomeškem športnem kolektivu, se je na njegovo stran postavil strokovni trenerski svet namiznoteniške zveze, ki je soglašal s prenosom programa in sofinanciranja MIZŠ od NTK Krka na novega izvajalca ŠD SU Novo mesto. Nekaj dni za tem je Marjan Hribar napisal pismo članom izvršnega odbora NTZS in pristojnemu ministrstvu, v katerem je poudaril, da je trenerski strokovni svet diskriminacijsko obravnaval problematiko ter prekoračil svoje pristojnosti in pooblastila.

Marjan Hribar ne čuti konflikta interesov

Uroš Slatinšek med drugim Hribarju očita, da je več mesecev širil neresnice okrog višine njegove plače, zaradi česar ga je večkrat spravil v nezavidljiv položaj. Marjan Hribar odgovarja: »Vedno sem govoril, da je klub v letu 2015 na račun Uroša Slatinška nakazal 34.185 evrov, za njegovo plačo pa je klub prejel dobrih 11.000 evrov sredstev iz sofinanciranja. To je dejstvo, ki je razvidno v bilanci stanja.« Predsednik NTZS se je ostreje odzval na očitke, da je izjavil, da so otroci, ki jih trenira Slatinšek, motorični idioti. »Očitek je povsem neupravičen. S takšnimi besedami ne operiram. Lahko pa povem, da je Uroš Slatinšek na januarskem sestanku z ekipo, trenerji in upravo kluba izjavil, da so igralci motorično nesposobni, zato so nove generacije slabe. O tem obstaja tudi zapisnik.«

Hribar poudarja, da pri opravljanju funkcij ne čuti konflikta interesov. »Predvsem sem predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije. Ker je Uroš Slatinšek zlorabil organe zveze za poskus dosege lastnih ciljev, sem zaščitil njene interese. To moram storiti po statutu zveze in ta zgodba še ni končana. Kar zadeva moje članstvo v izvršnem odboru NTK Krka, lahko rečem, da sem na zadnji seji, ki sem jo vodil, našel kompromis za vse, da bi lahko Uroš Slatinšek ustanovil svojo namiznoteniško šolo znotraj kluba. Dan pred sestankom s starši, na katerem naj bi pojasnil podrobnosti, me je poklical Slatinšek in mi rekel, da nisem zaželen ter da bo šel svojo pot,« pravi Hribar, ki mu bo prihodnji mesec potekel mandat predsednika namiznoteniške zveze.

V Krki ga nočejo, Avstrijci so ga sprejeli odprtih rok

Uroš Slatinšek pravi, da končno diha svež zrak. Da sicer posluša številne neresnične očitke, ob katerih ni ravnodušen. Pravi, da bo vso svojo energijo vložil v vzgojo mladih v novem društvu ter nanje prenesel vse svoje znanje. Za zdaj brezplačno. Kot igralec je sprejel ponudbo iz Linza, a je prepričan, da nedeljske tekme v prvi avstrijski ligi ne bodo vplivale na kakovost vzgoje mladih kadrov. Verjame, da bo čas kmalu pokazal, kateri novomeški klub bo imel bolj zdrav odnos do športa. »Zame delo ni bilo le služba, ampak moje življenje, ki sem ga opravljal po cele dneve. O mojem delu pričajo številni rezultati v vseh kategorijah in zaupanje staršev. Nikoli pa se ne bom uklonil zahtevam po privatizaciji športa za določene posameznike. Prisiljen sem bil braniti načela športa, po katerih tudi sam živim,« poudarja Slatinšek.