Res si ne znam misliti kaj drugega, če so se oglasili Bohinjci, ki so v zadnjih letih s svojim umnim delovanjem uspeli doseči zaprtje domala vseh tamkajšnjih hotelov. S svojim delovanjem so se specializirali predvsem na dosledno pobiranje parkirnin, z jezera izrinjajo čolnarje, brodarje in druge željne uporabnike jezerske vode, ne vem pa, ali tudi kopalce v avtomobilskih zračnicah.

Res čuden in težko razumljiv, meni pa povsem nerazumljiv pristop in način uvajanja nam doslej neznanega turizma. Že vsa leta pridno zaračunavajo za prehojeno pot skozi gozd do izvira Savice, za pot proti dolini Voje oziroma proti planinskemu domu bohinjskih borcev, pa verjetno še kje. Radi bi se šli mondeni turizem, kot se reče, le za goste z debelimi denarnicami, sami pa se, kot kaže, nikoli ne zapeljejo do konca doline do parkirišča, kjer že več kot 60 let, ko sem bil tu prvič, stoji idilična planinska koča, ki pa že zadnjih 20 let ni več idilična, ker se je očitno ni nihče uspel dotakniti s kašnim orodjem, vsaj do lani ne, ko sem bil tam zadnjič. O tamkajšnjih sanitarijah pa bom raje kar tiho.

Zdaj pa k stvari, ki me je razburila in me pripravila k temu pisanju.

Ali župan Bohinja Franc Kramar in direktor bohinjskega turizma Klemen Langus še nista uspela nikoli pogledati na zemljevid Slovenije, da bi ugotovila, da je Bohinj slepi rokav in da skozi Bohinj ni nobenega tranzitnega prometa, ki bi jih po nepotrebnem in brez finančnih prilivov obremenjeval? Iz te slepe doline je le železniški predor v Podbrdo. Drugo, ali so v Bohinju vodilni kdaj pomislili, da gre ves promet proti Bohinju skozi Bled, tudi tisti proti Pokljuki in krožno proti Bohinju? Če bi se lahko kdo glasil in razburjal, bi morali plat zvona biti Blejci in ne povsem neupravičeno Bohinjci, ki, če bežno spremljam tamkajšnje dogajanje, že dalj časa sploh ne vedo, kaj bi radi. Imajo težavo, kdo je odgovoren za red tam, ali občina ali TNP (Triglavski narodni park) – osebno sem prepričan, da ne slednji, kajti to področje večinsko spada pod Naturo 2000, pa očitno Bohinjcem tega še ni nihče povedal. Tam naj Bohinjci naredijo red, ne pa, da že vsa leta skrbijo, da bi uveljavili poseben režim in red na območju, katerega večinski lastnik je v Vatikanu. To še posebno velja za področje TNP od Komne proti dolini Sedmerih triglavskih jezer in Črnega jezera nad Komarčo, vse do Prehodavcev in prevala Hribaric. Tudi to ozemlje ima večinskega lastnika v Italiji, zato ne vem, v čigavem imenu in za čigav račun Bohinjci letos ponovno pogrevajo razmišljanje o pobiranju vstopnine za to področje TNP.

Vidim tudi, da tam prevladuje miselnost, da je vse naše in da je narava javna dobrina. In res je, po moje, narava naravna dobrina, vendar na tem področju večinsko ni naša, temveč cerkvena. Če bi še Cerkev v prihodnje začela razmišljati po bohinjsko, potem pa se nam nič dobrega ne piše. Osebno sem prepričan, da bi se morala v tem primeru že zdavnaj oglasiti država ali kdorkoli, ki bi čudnim zamislim posameznikov v Bohinju malo pristrigel peruti.

Če bi bil jaz Bohinjec, bi me bilo v tem času presneto strah, da se tudi blejskemu županu prebliskne podobno kot sosedu, toda njemu upravičeno, da bi zaprl vse poti skozi Bled, ki vodijo proti Bohinju, kajti ves tranzit proti Bohinju gre skozi središče Bleda in od tega Bled nima prav nič.

Ko sem bil del popoldneva na Bledu v času Blejske noči, je bila tam nepopisna gneča, ljudi in avtomobilov, toda reditelji in turistični delavci so z veliko vnemo, prijaznostjo in strpnostjo poskrbeli, da smo vsi dobili parkirni prostor, poskrbeli, da smo šli na avtomat po parkirne žetone in nikjer nisem v celem popoldnevu doživel nobenega razburjenja. Poleg tega pa so skozi Bled v obe smeri proti Bohinju in Pokljuki strpno tekle neprekinjene kolone turistov.

Da bi se izognili bohinjskim nameram in da ne bi po Sloveniji začeli župani občin zapirati cest v svoj kraj, dajem v javnost ta premislek o upravičenosti nerganja in o čudnih namerah Bohinjcev oziroma njihovega vodstva.

Janez Turk, Dob