Ko Slovenci poleti vandramo po Jadranu, v tamkajšnjih konobah najraje naročimo kakšno morsko jed, še zlasti so priljubljene ribe, školjke in hobotnice, pečene pod črepnjo oziroma »izpod peke«. Manj pa so nam znane tamkajšnje tradicionalne jedi, ki resda niso vedno morske narave, za kar so nemara nekoliko krivi tudi gostinci, saj so svoje jedilnike sčasoma povsem prilagodili okusu in željam ljudskih množic. Ena takšnih zanimivih jedi, ki jih je mogoče naročiti izključno v Dalmaciji, pod tem imenom izključno v okolici Dubrovnika, so šporki makaruli. Dobesedni prevod bi se lahko glasil umazani makaroni, gre pa za zelo staro jed iz testenin in mesne omake, ki jo je dubrovniško plemstvo vselej uživalo za praznik sv. Vlaha. Ime šporki makaruli menda izhaja iz načina postrežbe. Prvi gostje so dobili največ omake, tisti, ki so prišli zadnji, pa so lahko testenine, ki jih je bilo dovolj, samo še pomazali po omaki oziroma jih z njo malo »umazali«. Jed je osnova dubrovniške pustne in praznične kulinarike, ne more pa skriti podobnosti z italijanskim mesnim ragujem s testeninami, iz katerega najverjetneje tudi izvira.