Center za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih Motovila je zasebni zavod, zaposlene so ga zasnovale na podlagi izkušenj, ki so jih pridobile z večletnim delovanjem na področju informiranja in svetovanja predstavnikom kulturnih in ustvarjalnih sektorjev.

Direktorica Motovile Maša Ekar je povedala, da se financirajo iz različnih projektov, njihov Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji pa sofinancirata ministrstvo za kulturo in generalna direktorata EU za izobraževanje in kulturo ter za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo Evropske komisije. Trenutno imajo pisarno v upravni stavbi Slovenskega etnografskega muzeja.

Skozi zapletene razpise

Evropski razpisi so zapleteni, kandidati jih lahko pišejo tudi do pol leta, kar zahteva znanje in dobro projektno idejo. Vendar strokovnjakinje v Centru pri izpolnjevanju vlog lahko društvom in organizacijam zgolj svetujejo oziroma jih izobražujejo, za kar jih EU sofinancira, nikakor pa ne smejo vlog izpolniti namesto njih ali zanje. V tem primeru bi šlo za plačljivo storitev, česar pa ne ponujajo. Dejstvo je, da je na terenu največja potreba ravno po tej storitvi.

Maša Ekar poudarja: »Ne svetujemo le, kako se pišejo razpisi in kako se prijaviti, ampak več kot to: kako se na primer da uveljaviti v širšem prostoru, kako se osredotočati na različne teme, ki se pri prijavi in mednarodnem sodelovanju odpirajo. Lani smo mednarodne in slovenske strokovnjake angažirali za predavanje o tem, kako projekt predstaviti.«

Letos so gostili 23 predstavnikov kulturnega sektorja iz Armenije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. Med petdnevnim študijskim obiskom v Sloveniji so gostje spoznali več kot 60 slovenskih organizacij in obiskali 21 prizorišč s področja kulture.

Nanje se obračajo tako nevladne organizacije in društva kot tudi javne institucije. Svetujejo jim, ali so primerni za razpise znotraj nekega programa. Če niso, jih usmerijo na druga področja, recimo med razpise izobraževanja, aktivnega državljanstva, podjetništva, kjer se ti sektorji povezujejo s kulturo. Pripravljajo tudi KULTtorke v sodelovanju z JSKD (Kult3000), kjer so na voljo za individualne sestanke; bodisi samo svetujejo bodisi gredo skupaj s kandidati poglobljeno skozi prijavnico ali pa pomagajo pri iskanju tujih partnerjev.

Slovenski projekti so doslej uspešno črpali sredstva iz programa Ustvarjalna Evropa, med letoma 2007 in 2016 so skupaj pridobili 24 milijonov evrov podpore. Na leto to v povprečju pomeni 2,3 milijona evrov; organizacije s področja kulture so dobile 1,9 milijona evrov, organizacije s področja filma in AV sektorja pa okrog pol milijona evrov. Lani so slovenski filmski festivali dobili celo rekordno podporo – Liffe 46.000 evrov, Animateka 33.000 evrov in Kino Otok 27.000 evrov.

Tudi na zadnjem aktualnem evropskem razpisu iz podpore za nadnacionalne projekte so bili rekordno uspešni. Uspešnost na evropski ravni je bila 15-odstotna, uspešnost slovenskih organizacij pa kar 35-odstotna.