Otok Rab je med slovenskimi turisti izredno priljubljen dopustniški kotiček, ki ga na leto obišče več kot 18.000 Slovencev. Otok ima poleg lepih plaž in smaragdnega morja izredno bogato kulturno dediščino. Posebno zanimivo je na otoku konec julija, ko v mestu Rab poteka prvi in največji srednjeveški poletni festival na Hrvaškem, Rabska fjera.

Njegova zgodovina sega v davno leto 1364, ko je rabski mestni svet sprejel odločitev o počastitvi kralja Ljudevita Velikega, osvoboditelja Raba izpod beneške oblasti. Ta dan je posvečen tudi sv. Kristoforju, zavetniku mesta Rab. Fjera je nekoč trajala štirinajst dni, ko je prebivalstvo otoka slavilo moč svetnika, ki naj bi mesto rešil pred uničenjem.

Tudi letošnji festival Rabska fjera, ki se je začel včeraj in bo trajal vse do četrtka, bo po napovedih organizatorja na otok privabil okoli 30.000 ljudi. Ti se bodo sprehodili po mestu, ki se v času festivala vrne v preteklost. Prebivalci se oblečejo v slikovite srednjeveške kostume in prikažejo tradicionalna umetniška ter obrtniška dela, ki so jih opravljali njihovi predniki. Majhne rokodelske in obrtniške delavnice ter trgovine se preselijo na živahne mestne ulice ter obiskovalcem ponudijo edinstveno priložnost, da si v živo ogledajo, kako se tradicionalno izdeluje pas za hlače ali dišeča pomada (krema), ali si okrasijo lase z drobnimi cvetovi, kot so to počeli v srednjem veku. Na plaži postavijo pravo ribiško naselje, ki ga v celoti zgradijo z uporabo tradicionalnih orodij, prav tako izvirne otroške igrače iz tistega obdobja. Po zraku se širi vonj sveže ocvrtih smučev, obiskovalci pa lahko uživajo v morskih dobrotah, pripravljenih na tradicionalen način, ter okušajo fritule (sladko ocvrto pecivo), sir in vino. Po ulicah poleg smeha odmevajo zvoki tradicionalnih pesmi in glasbe. Za letošnjo piko na i celostne Rabske fjere bo poskrbel Gibonni, ki bo imel koncert na trgu Municipium Arba vse do 3. ure zjutraj.