Čeprav ne živimo v deželi sonca, peska in valov, premoremo veliko strast do športa, pravi izziv pa nam navadno predstavljajo aktivnosti, ki jih ne moremo početi doma. In deskanje na valovih je zagotovo ena izmed njih. Med priljubljenimi počitniškimi cilji, kjer ne manjka valov in uživanja v oceanih, so Portugalska, Kanarski otoki, Havaji in Avstralija. Precej nepoznani, razen pri deskarjih, ki vedno iščejo nove valove, so indonezijski Mentavajski otoki, zahodno od Sumatre. A tam ne uživajo zgolj ljubitelji jezdenja valov, saj se prav tako lahko predajamo odkrivanju neznanega, spoznavanju novih kultur in drugim vodnim aktivnostim. Če torej želite preživeti nepozaben družinski oddih, je indonezijski otoček Simakakang (eden od Mentavajskih otokov) idealen za vas.

Razvoj butičnega turizma

Sumatra je zahvaljujoč legi tik pod ekvatorjem turistično zanimiva vse leto. Slaba infrastruktura in sama ponudba pa razen v nekaj krajih ne omogočata množičnega turizma. Država z izredno visoko strpnostjo do večkulturnosti in drugih ver velja za šesti največji otrok na svetu. To je počitniški cilj, kjer te čaka prava pustolovščina, polna naravnih čudes. Še precej neodkrita Sumatra je zanimiva od severa, kjer se popotniki po obisku Medane lahko odpravijo na jezero Toba, tam pa si peš ali z motorji ogledajo lokalne plemenske vasi. Obvezen je tudi ogled nacionalnega parka Bukit Lawang, kjer vas bodo navdušili tam živeči orangutani. Nič manj privlačni nista mesti Bukkittinggi in Padang, od koder imate odlično izhodišče na otoke. Treba je namreč vedeti, da je obala Sumatre katastrofalna in ne dopušča priložnosti za razvoj turistične ponudbe. Drugače je na manjših otokih. Predvsem na njihovem zahodnem delu, obrnjenem v Indijski ocean, se počasi razvija butična ponudba. Da gre resnično za izredno ohranjene in turistom težko dostopne lokacije, kaže dejstvo, da je do nedavnega na ne več kot tri kilometre dolg otoček Simakakang ladja vozila vsakih štirinajst dni, medtem ko danes že štirikrat na teden. Vsekakor je to tudi ena od prednosti, da lahko tisti, ki so videli neokrnjenost narave kot poslovni izziv, na otočku gradijo nove počitniške zmogljivosti. Ena izmed teh je tudi letovišče Aloita, ki postaja prijazen letoviški cilj ne le za deskarje, ampak tudi za družine in ženske popotnice. Pohvalijo se lahko z vrhunsko infrastrukturo in odlično ponudbo tudi za tiste, ki jih ne obiščejo le zaradi valov. Neokrnjena narava in lepota peščenih plaž, čisto morje in življenje v njem gostom ponujajo nepozabno potapljanje, zasebna plaža in majhen, a izredno bogat koralni greben pred letoviščem pa tudi plavanje z masko na petih metrih globine. Ker je otok majhen, omogoča krajše pohode. Strah, da boste naleteli na katero od divjih živali, je odveč. V mangrovah v zaledju otoka iščejo mir zgolj kuščarji, več življenja je v vodi.

Deskarjem svetujejo najavo prihoda

Letovišče Aloita so v iskanju valov že odkrili deskarji z različnih koncev sveta. Največ je tako Avstralcev, redni gostje so tudi Skandinavci, Brazilci, Angleži in Kanadčani. Vsekakor pa je ob sami rezervaciji nastanitve v letovišču – ponujajo zasebne hišice z vsem potrebnim udobjem (od klime, tople vode, mini bara do dnevnega čiščenja in menjavanja posteljnine) – treba rezervirati tudi program deskanja. Mentavajski otoki veljajo za eno najekskluzivnejših točk za deskanje na planetu. V resnici ni kraja, kjer lahko na tako majhnem prostoru ujamemo toliko visokih in kakovostnih valov. Ti se gibljejo od nekaj pa vse do sedem metrov, odvisno od lokacije. Kar 70 odstotkov valov na Mentavajskih otokih pa lahko od letovišča Aloita v eni uri dosežemo z njihovim gliserjem, ki ga najdemo pred letoviščem. Pet do deset minut hoje od letovišča je oddaljen Tikus, lokacija, ki je primerna tudi za začetnike oziroma naključne goste, ki se želijo preizkusiti v deskanju na vodi in se ga kasneje še naučiti. Poleg same opreme, ki jo gostom tudi posodijo, imajo usposobljene inštruktorje tako za učenje deskanja na vodi kot tudi za potapljanje na vdih in klasično potapljanje.

Najboljši čas za deskanje je na Sumatri med aprilom in oktobrom, ko imajo konstantne valove, ki ustrezajo različnim ravnem znanja deskarjev. Sicer pa tudi v preostalih mesecih valov nikoli ne zmanjka.