Vsak ekološki vrtnar bi moral dobro poznati zemljo, ki jo obdeluje. Tudi v času bujne rasti mora ohraniti njeno strukturo in poskrbeti za čim večjo plodnost. Znano je, da raztresena organska masa, kot so vrtni kompost, gnilo listje, razrezane vejice, ki so ostale od obrezovanja, ali uležan gnoj z različnimi živimi bitji, ki so v njem, oblikujejo strukturo zemlje in poskrbijo za večjo rodovitnost tal.

V ekološkem vrtu tako ne najdemo odpadka, ki se ne reciklira in ponovno vrne v zemljo, različna zelišča pa se uporabljajo tudi za pripravo gnojila. Pripravimo lahko enostavna ali bolj kompleksa, nekatera potrebujejo tudi nekaj časa, da so tehnološko zrela in pripravljena za uporabo. Koprive, gabez, regrat, preslica, rman, kamilice in mnoge druge lahko v obliki doma pripravljenega gnojila zagotovijo vsa potrebna makro- in mikrohranila, ki jih rastlina v času rasti nujno potrebuje. Hkrati pa preventivno delujejo tudi glede lačnih in neželenih škodljivcev. Spomladi in tudi poleti, ko rastline razvijejo zeleno listno maso, jih je priporočljivo dvakrat na mesec dognojevati, kasneje, ko se že oblikujejo plodovi, je dovolj le enkrat na mesec.

Previdni z uporabo gnojil

Kopriva je bogata z dušikom, ki igra pomembno vlogo pri razvoju zelene mase, a vsebuje majhne količine kalija in fosforja. Zato gnojilo iz kopriv pripravimo za listnato zelenjavo, kot so zelje, ohrovt in solate. Gabez vsebuje velike količine kalija, elementa, ki je zelo pomemben za rast korenin, pripomore pa tudi k boljšemu okusu in barvi zelenjave. Poln je železa, kalcija, fosforja in mangana ter in B-vitamina. S tem gnojilom bomo nahranili rastline, kot so paradižnik, bučke, buče, kumare in paprike. Če obe zeli pripravimo skupaj, dobimo še učinkovitejše gnojilo.

A pri uporabi doma pripravljenih gnojil je treba biti previden in ne gre pretiravati. Kajti če bomo paradižniku dodali preveč dušika, bomo dobili predvsem bolj bujno zeleno maso, plod pa zaradi tega ne bo prav nič večji. Pomembna je tudi pravilna uporaba drugih rastlin, denimo regrata, ki pospešuje rast in kakovost plodov. Ognjič izboljša rast paradižnika in listnate zelenjave. Kamilica in rman zavirata rast bakterij in gliv, boraga pa poleg tega, da ščiti pred različnimi škodljivci, vsebuje tudi visoke vrednosti kalija.

Priprava gnojila

Za pripravo katerega koli naravnega gnojila je treba upoštevati naslednje razmerje: 1 kilogram svežih listov zeli na 10 litrov vode. Liste rastline namočimo v vodo, pri čemer uporabimo plastične ali lesene posode, in pustimo stati približno dva tedna na prostem. Zaradi nadležnega vonja posode ne hranimo v neposredni bližini doma. Vsak dan mešanico premešamo in pokrijemo z naravno tkanino. Po končani fermentaciji, ko se penjenje prekine, dobljen koncentrat gnojila razredčimo z vodo. Za zalivanje je treba upoštevati razmerje 1 proti 10. Za pospešeno rast paprike lahko pripravimo odlično gnojilo s svežim kvasom. Uporabimo 2,1 kilograma svežega kvasa, ki ga raztopimo v malo vode, in dodamo nekaj žličk sladkorja. Ko se kvas sprosti, ga razredčimo v petih litrih vode. Papriko gnojimo vsakih petnajst dni.