Prvi je imel priložnost svetovni in olimpijski prvak ter svetovni rekorder na 100 m prsno Peaty. Dolgoletni tekmec Damirja Dugonjića, zdaj pa Petra Johna Stevensa, je potrdil vlogo favorita in postal tretji plavalec v zgodovini, ki mu je na tej razdalji uspelo 0braniti naslov prvaka.

Z dosežkom 57,47 je Peaty poskrbel za nov rekord prvenstev, svetovni rekord pa je ostal oddaljen tri desetinke. »Danes je bilo izjemno. V bazenu sem se ob tej publiki počutil kot doma. Naslova sem seveda vesel, a vem, da lahko plavam tudi pod 57 sekundami, a za to potrebujem še nekaj startov,« je Peaty razkril željo po novem rekordu, ki ga je pričakoval že v Budimpešti.

Na 100 m delfin je bila Sjöstromova, ki je v nedeljo kot prva ženska 100-metrsko razdaljo v prosti tehniki preplavala v manj kot 52 sekundah, blizu že drugemu svetovnemu rekordu na prvenstvu. S 55,53 je lasten rekord, ki ga je izboljšala že petkrat, tokrat zgrešila za pet stotink, vidno pa je popuščala v zadnjih zavesljajih. Zanjo je to že četrti naslov na 100 m delfin. Prvega si je s 15 leti priborila leta 2009 v Rimu, nato ga je dve leti kasneje predala Američanki Dani Vollmer, najboljša pa je bila spet na prvenstvih 2013 in 2015. Tretja zaporedna zmaga v isti disciplini pa je dosežek, ki ga je pred njo v nedeljo na 400 m prosto v zgodovini zmogla le še Američanka Katie Ledecky, še nobena pa ni zmagala štirikrat v isti disciplini.

»Zelo sem vesela zlata, saj nisem vedela, kaj naj pričakujem. Sem v dobri formi, a v nedeljo sem nastopila štirikrat in zato sem bila tudi malo utrujena. Še bolj sem presenečena, da sem se tako približala rekordu,« je po zmagi povedala 23-letna Švedinja.

Dvorana je zabobnela ob koncu programa, ko je Katinka Hosszu obranila naslov iz Kazana 2015, pred tem je namreč slavila tudi v Barceloni leta 2013 in se na lestvici najboljših s tretjim naslovom v eni disciplini pridružila Sjöströmovi in Ledeckyjevi.