Potem ko so že minuli teden ustavni sodniki zavrgli pobudo Vilija Kovačiča za oceno ustavnosti razpisanega datuma referenduma, so zavrgli tudi njegovo pobudo, vezano na predreferendumski postopek. Kovačič si je z ustavnimi pobudami po eni strani prizadeval, da bi začetek referendumske kampanje premaknil vsaj za teden dni, saj se ta po odločitvi državnega zbora uradno začne 25. avgusta, kar je za Kovačiča neugodno, ker so takrat še dopusti in počitnice. Po drugi strani je poskušal dokazati, da so državni organi kršili njegove ustavne pravice že v času predreferendumskih opravil. Oboje neuspešno.

Kovačič: Ministrstvo krivo za izpad več tisoč podpisov

Natančneje, včeraj so sporočili, da so ustavni sodniki zavrgli Kovačičevo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti določitve roka za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma o zakonu o drugem tiru (z dopisom je ta rok določil predsednik državnega zbora Milan Brglez). Kovačič je v pobudi zapisal, da izpodbija dopis Brgleza, s katerim ga je ta obvestil, da je prvi dan za zbiranje podpisov za zahtevo za razpis referenduma petek, 19. maja, zadnji dan pa četrtek, 22. junij, saj so se vmes dogajale nepravilnosti. Kovačič zatrjuje, da naj bi ministrstvo za obrambo v predhodnem referendumskem postopku kršilo ustavne pravice zahteve razpisa referenduma. Ministrstvo je z dopisom Sindikatu vojakov Slovenije prepovedalo izražati podporo referendumu, kar je, tako Kovačič, diskriminacijsko. Zato naj bi med drugim prišlo do izpada več tisoč podpisov podpore referendumski zahtevi. Toda ustavni sodniki menijo, da je Kovačiču kljub domnevnim nepravilnostim uspelo uveljaviti (svojo) ustavno pravico zahtevati referendum.

Kovačičev somišljenik Blaž Babič si je hkrati prizadeval za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o volilni in referendumski kampanji (in še 12. člena zakona o RTV). Tako Kovačič kot Babič sta prepričana, da zakonska ureditev ne zagotavlja enakopravne obravnave vseh organizatorjev referendumske in volilne kampanje, ker izdajateljem medijev dopušča, da sami v skladu z lastnimi interesi določijo pravila za izrabo programskega časa. Ustavni sodniki so tudi to pobudo za oceno ustavnosti zavrgli.

Pritožba na evropsko sodišče za človekove pravice

»Zdaj nesem na pošto pritožbo zaradi vseh treh zavrnitev, ki jo bom vložil na evropsko sodišče za človekove pravice. Pritožbe zaradi vseh treh zavrnitev so že spisane v angleščini, predlagal sem tudi urgentno obravnavo, a mislim da tega ne bodo obravnavali urgentno,« je včeraj dejal Kovačič.

Kot je minuli teden povedal Jure Leben, ki je na vladni strani zadolžen za projekt drugi tir, na ministrstvu neodvisno od referenduma nadaljujejo projekt po prvotnem načrtu. »Prijava na evropski razpis je bila oddana. Zdaj končujemo gradivo za razpis za pripravljalna dela in pripravljamo gradivo za projektni svet za dodatni nadzor,« je rekel minuli teden.

Referendum o zakonu o drugem tiru bo 24. septembra. Vlada bo za referendumsko kampanjo namenila 97.000 evrov iz proračunske rezerve.