Medtem ko se igralci nekaterih večjih in bogatejših evropskih klubov na novo sezono pripravljajo na prijateljskih tekmah bodisi na Kitajskem bodisi v ZDA, se vedno večji del finančno šibkejšega dela nogometne Evrope prebuja v pravem tekmovalnem smislu. A čeprav se bolj redko zgodi, da kakšen večji derbi prinesejo že uvodni krogi, je tak primer letos v Ukrajini. Tam se bosta namreč danes že v drugem prvenstvenem krogu udarila tamkajšnja velikana Šahtar Donjeck in Dinamo Kijev, kar bo že njun drugi medsebojni obračun v tednu dni – prejšnjo soboto sta se namreč že pomerila na tekmi ukrajinskega superpokala, ki jo je z 2:0 dobil Šahtar in tako pokalni in prvenstveni lovoriki iz minule sezone dodal še superpokalno.

Ko smo za oba kluba uporabili besedo velikana, s tem nismo niti najmanj pretiravali. V Evropi bi namreč težko našli »resno« ligaško tekmovanje, ki sta ga v tolikšni meri kot ukrajinsko zaznamovala le dva kluba. Z izjemo prve sezone po razpadu Sovjetske zveze, v kateri se je naslova prvaka leta 1992 veselila Tavrija iz Simferopola, sta namreč že 25 sezon na vrhu zgolj bodisi Dinamo bodisi Šahtar. Pri čemer so bili začetki bolj v znamenju prvega (klub iz Kijeva je od sezone 1992/93 do 2003/04 osvojil enajst naslovov, Šahtar le enega), nadaljevanje v znamenju drugega (klub iz Donecka je od sezone 2004/05 osvojil devet naslovov, Dinamo le štiri), skupno pa to pomeni, da Kijevčani po številu naslovov vodijo s 15:10.

Nič kaj drugega kot dvoboj teh dveh klubov za naslov prvaka tudi v tej sezoni tako realno ne gre pričakovati, sodeč po stavnicah pa je v prednosti Šahtar. Stavna kvota za njegov naslov znaša le 1,45, za Dinamov 2,48, medtem ko je že za tretjega favorita, Zorjo iz Luhanska, kar 34,5. Vsi drugi imajo kvoto krepko več kot 200. Sicer pa bo to, od začetka in zaradi konfliktov v zvezi z Krimskim polotokom, drugo zaporedno ukrajinsko prvenstvo z le 12 klubi. Ti prvi del sezone odigrajo po dvokrožnem sistemu (22 tekem), nato pa prva šesterica še deset tekem v ligi za prvaka, najslabših šest pa deset tekem v ligi za obstanek, pri čemer se točke iz prvega v celoti prenesejo v drugi del. In še to: ne Šahtar ne Dinamo za zdaj na nogometni tržnici nista bila pretirano aktivna, še najodmevnejši prestop je odhod Younesa Belhanda iz Dinama v Galatasaray za osem milijonov evrov.

Začenja se še pet prvenstev

Medtem ko bodo v Ukrajini in tistih ligah, v katerih so s prvenstvom začeli prejšnji teden, torej igrali tekme 2. kroga, pa bodo danes in jutri oživela še številna druga nogometna igrišča po tistih evropskih državah, v katerih se začenja nova sezona domačih prvoligaških tekmovanj (Avstrija, Bosna in Hercegovina, Slovaška, Srbija in Švica). To pomeni, da bo na delu vnovič tudi nekaj slovenskih nogometašev, ki branijo klubske barve tamkajšnjih klubov. In čeprav je prestopni rok še dolg in zatorej lahko nastanejo še številne spremembe, je trenutno stanje takšno, da bo v sosednji Avstriji igral Rajko Rep (LASK Linz), v BiH Ivica Guberac (Borac Banja Luka) in Emil Velić (Mladost Doboj Kakanj) ter v Švici Domen Črnigoj (Lugano) in Džengis Čavušević (Zürich).