Poljubi deklet na lica etapnih zmagovalcev na zmagovalnem odru je ena od mnogih tradicij v svetu kolesarstva. A temu vse glasneje oporekajo feministične skupine v Španiji, ki so prepričane, da je početje ponižujoče do deklet. Kot kaže, so bili pritiski skupin v zadnjem obdobju dovolj močni, da so v razmislek prisilile tudi organizatorje ene največjih kolesarskih dirk na svetu Vuelte.

»Še vedno se pogovarjamo, ali bo do poljubov prišlo ali ne. Ne nameravamo jih prepovedati, saj spadamo v zahodno družbo, vendar pa tega početja ne bomo priporočali,« je sporočil vodja tritedenske kolesarske dirke Javier Guillen. Organizatorji so se zaradi tega odločili ustanoviti celo posebno skupino, ki bo svojo odločitev sporočila pred začetkom dirke 19. avgusta.

Kot še poroča tiskovna agencija AFP, Gullien ne izključuje možnosti, da bi se ob podelitvi nagrad po koncu etap na zmagovalnem odru znašli celo stevardi. »Če bo treba najeti stevarde, bomo to storili. Pri podeljevanju nagrad bi se tako lahko izmenično menjala oba spola,« je še povedal Gullien.