Da je okrožno sodišče v Ljubljani v petek ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka in sprejelo sklep o priznanju tujega postopka zaradi insolventnosti nad Agrokorjem in odvisnimi družbami, je prvi poročal spletni portal Siol. »To, kar je pisal Siol, je novinarska raca,« meni Miha Juhart, profesor na ljubljanski pravni fakulteti. Napačna razlaga, kaj naj bi odločitev sodišča pomenila za Mercator, je namreč v javnosti dvignila precej prahu. Na gospodarskem ministrstvu pod vodstvom Zdravka Počivalška so hiteli pojasnjevat, da naj odločitev sodišča z vidika tako imenovanega lex Agrokor ne bi imela vpliva. Ne vedo pa še, ali se bo država zoper sklep sodišča pritožila. Rok za pritožbo sicer poteče konec meseca, po naših informacijah pa na ljubljanski pravni fakulteti pod vodstvom profesorja Jake Cepca že pripravljajo pravno mnenje.

Na vprašanje, ali drži, da bo imel izredni upravitelj Agrokorja Ante Ramljak s sklepom sodišča prvo in zadnjo besedo pri odločitvah o premoženju hrvaškega koncerna v Sloveniji, na ministrstvu odgovarjajo, da premoženje Agrokorja v Mercatorju predstavljajo zgolj delnice v njegovi lasti. »Z njimi Agrokor kot lastnik že razpolaga, Ante Ramljak pa ne more upravljati in sprejemati odločitve o premoženju. Lahko pa poda mnenje na skupščini, ki je zadolžena za tovrstne odločitve,« pojasnjujejo in dodajajo, da Agrokor ne sme namerno izčrpavati slovenskega trgovca, saj je Mercator zaščiten z dogovorom. »Lex Mercator« namreč še vedno velja in družbo ščiti pred izčrpavanjem, prav tako še vedno velja bančni sporazum, ki preprečuje namerno izčrpavanje. Ker so se s sodbo na gospodarskem ministrstvu seznanili šele danes, bo minister Počivalšek uradno stališče podal jutri.

V Mercatorju vse po starem

Tudi v Mercatorju zatrjujejo, da se sklep ljubljanskega okrožnega sodišča ne nanaša na Mercator, naš največji trgovec pa tudi ne prehaja pod lex Agrokor ali pod vodenje uprave Anteja Ramljaka. Sklep se, kot pojasnjujejo, nanaša na Agrokor in njegove hrvaške odvisne družbe ter v ničemer ne spreminja statusa Mercatorja. Poslovanje pod vodstvom Tomislava Čizmića ostaja nespremenjeno, prav tako ostaja nespremenjena sestava nadzornega sveta, pravi nadzornik Mercatorja Matej Lahovnik. »Najverjetneje so v Agrokorju dali zadevo formalizirat zaradi glasovanj na skupščini Mercatorja, v primeru, da bi bili kakšni zapleti,« meni Lahovnik. Po njegovih besedah v sklepu sodišča Mercator ni nikjer omenjen. »V smislu korporacijskega upravljanja se v družbi nič ne spreminja, tudi vloga vladnega pooblaščenca Gregorja Planteua ostaja nespremenjena. Jasno pa je, da je Agrokor že več kot 72-odstotni lastnik Mercatorja,« pravi Lahovnik.

Tudi Miha Juhart, profesor na ljubljanski pravni fakulteti, se strinja, da odločitev sodišča za Mercator ne pomeni nič. Kot pravi, odločitev sodišča nima neposrednega vpliva na slovenskega trgovca. »Panika je bila popolnoma nepotrebna. Učinek odločitve sodišča je le, da je prepovedana izvršba na Agrokorjevo premoženje v Sloveniji. To premoženje pa v glavnem predstavljajo delnice Mercatorja,« zaključuje Juhart.