Špela Ponomarenko Janić je bila prvo ime slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v kajaku in kanuju na mirnih vodah. V Plovdivu v Bolgariji je danes v zgolj dveh urah osvojila kar dve kolajni. Najprej je bila v paru z Anjo Osterman srebrna na 500 metrov, na posamični tekmi pa si je priborila bron na 200 metrov.

Ponomarenko-Janićeva, ki je bila na zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru četrta na 200-metrski razdalji, je pred odhodom na prvenstvo v Bolgarijo napovedala boj za odličja. Blestela je že na uvodnih tekmah svetovnega pokala, kjer se je vselej uvrstila na oder za zmagovalke, dobro pripravljenost pa je potrdila tudi v Plovdivu. Danes je na prizorišču tekmovanja močno deževalo, vendar muhasto vreme slovenskih kajakašic ni ustavilo. V zmagovitem finišu sta prehiteli najbližji zasledovalki v poljskem čolnu in ogrozili tudi zmagovalki Franzisko Webber in Tino Dietze iz Nemčije, vendar jima je na koncu zmanjkalo časa. »Zelo sem zadovoljna. Če bo šlo tako naprej, bova na svetovnem prvenstvu zmagali. Taktično se nama je izšlo, nasmihala se nama je celo zlata kolajna,« je komentirala Anja Osterman, ki bo v prihodnjih petih tednih v paru z izkušenejšo Ponomarenko-Janićevo pilila formo za vrhunec sezone na svetovnem prvenstvu.

Špela Ponomarenko Janić se je po dveh urah podala še na 200-metrsko progo in v tekmi stotink zasedla tretje mesto. V napetem finišu je za sedem stotink premagala rusko tekmico Jeleno Anišina. »Startala sem malce počasneje, pred koncem pa mi je nekoliko zmanjkalo moči. Upam, da bo na svetovnem prvenstvu program tekem malo boljši. Z Ostermanovo lahko še napredujeva, saj sva v istem čolnu kratek čas,« je komentirala slovenska junakinja Špela Ponomarenko Janić.

Zadnji dan prvenstva je Jošt Zakrajšek med kajakaši osvojil peto mesto na 5000 metrov. Za prvakom Maxom Hoffom iz Nemčije je zaostal več kot 24 sekund, oder za zmagovalce pa zanj tokrat ni bil dosegljiv. V jutranjih urah sta kajakaša Simon Blaževič in Rok Šmit sklenila prvenstvo v finalu B na 500 metrov, kjer sta zasedla osmo mesto.