Odločitev arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško slovenska javnost ocenjuje dokaj pozitivno. Da so z razsodbo zadovoljni ali zelo zadovoljni, je namreč v julijski javnomnenjski raziskavi Vox populi odgovorilo skupaj 38,5 odstotka anketirancev; da so z njo nezadovoljni ali zelo nezadovoljni pa 20,3 odstotka. Največ anketirancev – 35 odstotkov – se jih je sicer odločilo za odgovor, da z odločitvijo niso niti zadovoljni niti nezadovoljni.

Če omenjene rezultate pretvorimo v povprečno oceno, je zadovoljstvo z arbitražno razsodbo doseglo dobro trojko (3,18). Križanje podatkov pokaže, da je nekoliko več navdušenja med moškimi, med prebivalci urbanega okolja in višje izobraženimi. Z začrtano mejo so najbolj zadovoljni volivci SMC, sledijo jim privrženci SD in NSi, največ nezadovoljnih pa je med volivci SDS in DeSUS.

Znano je, da imata Slovenija in Hrvaška o odločitvi arbitražnega sodišča diametralno nasprotno stališče: naša država si želi, da bi jo čim hitreje uveljavili, Hrvaška razsodbe ne priznava. In kakšen razplet pričakujejo anketiranci? 41,5 odstotka vprašanih meni, da meja, kot jo je določilo arbitražno sodišče, ne bo nikoli obveljala. Dobrih 15 odstotkov jih pričakuje, da se bo to zgodilo čez deset let, 28,5 odstotka pa, da bo za to potrebnih pet let. Optimistov, ki menijo, da bo z ar

Prebrali ste manjši del članka,
če želite nadaljevati z branjem, se morate prijaviti, registrirati ali naročiti.

Registrirajte se povsem brezplačno - vsak mesec imate poleg vseh odprtih vsebin brezplačni dostop do 4 zaklenjenih člankov na spletnem portalu Dnevnik.si ter v mobilni aplikaciji Dnevnik.si.

NAROČI SE PRIJAVI SE

Še niste registrirani? Registrirajte se tukaj.

nagradna igra