Festival Drava

Ta teden se končuje festival doživetij ob reki Dravi in na njej. Zaključni vrhunec festivala bo tridnevno etapno kolesarjenje po trasi dravske kolesarske poti. Prav ta je predmet številnih aktivnosti partnerstva za dravsko kolesarsko pot na področju razvoja, signalizacije in urejanja lastništev s ciljem, da se pot, ki poteka skozi Slovenijo in del Hrvaške, in ponudba ob njej v kar največji meri približata ravni mednarodno izjemno prepoznavne DKP avstrijske Koroške. ADFC (nemški kolesarski klub), najpomembnejša mednarodna inštitucija za klasificiranje kolesarskih poti, je v letu 2015 DKP v Avstriji ocenila s petimi zvezdicami, kar je najvišja možna ocena posamezne poti v Evropi, s čimer je ta postala ena izmed samo štirih evropskih kolesarskih poti z najvišjo oceno. Partnerstvo za dravsko kolesarsko pot v sestavi 18 občin ob reki Dravi, treh razvojnih agencij in Zavoda za turizem Maribor - Pohorje po vzgledu organiziranosti in promocije na avstrijski strani meje v tekočem letu pripravlja številne aktivnosti, od vzpostavitve novega kolesarskega portala do nove označitve obstoječe trase DKP. Tridnevni kolesarski izlet bo potekal v treh etapah: v petek Dravograd–Maribor (75 km), v soboto Maribor–Varaždin (86 km) in v nedeljo Varaždin–Legrad (49 km).

V Celju test vrhunskih koles

V soboto bo med 10. in 18. uro v celjskem mladinskem centru potekal test vrhunskih koles pivot. Na voljo bo praktično celotna ponudba te zdaj že legendarne znamke (različne velikosti). Izbrano kolo si boste lahko izposodili za eno uro. Prijave zbira Bike Ek Scott Concept Store na info@bikeek.si ali 082 014 284 (Matic).

Moped zbor na Vrsniku

V soboto bo na Vrsniku Moped zbor, že sedmi po vrsti. Prireditelj je Center za idrijsko dediščino, za ob treh popoldne pa je napovedana panoramska vožnja. Sledile bodo zabavne igre, zabavala pa vas bo skupina Strmina. Srečanje bo tudi v nedeljo.

Čipkarski dnevi v Železnikih

V Železnikih bodo od danes do nedelje tradicionalni, že 55. Čipkarski dnevi, ki bodo predstavili domačo dediščino Selške doline. Osrednji dogodek bo tradicionalni klekljarski sprevod od Češnjice do plavža, prireditev bodo zaznamovale razstave čipk v Kulturnem domu Železniki in Galeriji muzeju Železniki, po celotnem starem delu mesta pa bo razstava čipk na oknih hiš. V Špendalovi hiši bo letos prvič razstava kangl'c, ki že dolgo pripadajo Železn'karjem. Tega imena so se spomnili hudomušni sosedi, različne interpretacije zgodb pa boste lahko slišali med razstavo, ki bo odprta do nedelje.

Danes bo okrogla miza na temo Klekljanje – ekonomski in neekonomski kapital Selške doline, jutri bo v Mladinskem centru Železniki Čipkarske dni odprla Čipkarska šola Železniki, ob 19. uri pa bo v Kulturnem domu Železniki slovesno odprtje 55. Čipkarskih dni. V petek se bodo klekljarice odpravile na strokovno ekskurzijo v Idrijo, kjer si bodo ogledale primer dobre prakse čipkarstva, sobota  bo postregla s pestrim kulturnim in etnološkim programom. V dopoldanskih urah bo Boncljeva hiša gostila mednarodno konferenco na temo Dediščina – naše bogastvo, popoldne bo trg pred plavžem namenjen najmlajšim, saj bo potekal že tradicionalni živžav s čarodejem Tonijem.

Nedelja bo osrednji praznik čipke, ki se bo začel z mašo za klekljarice ob 10. uri, dan bo namenjen tudi sejemski ponudbi in tržnici v starem delu Železnikov. Nedeljsko popoldne bo ob 14. uri postreglo s klekljarskim sprevodom, pri plavžu pa si bodo obiskovalci lahko skovali  žebelj. Sledilo bo vseslovensko tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju pred plavžem s podelitvijo priznanj in nagrad najboljšim.

Kamniški kulinarični večer

Trend ulične kuhinje prihaja tudi v Kamnik, a v nekoliko drugačni različici. V petek bo potekal drugi kamniški kulinarični večer, tako kot vsak petek v juliju, v parku Evropa. Park se bo ob 17. uri spremenil v udobno jedilnico z ležalniki, mizicami in prijetnim ambientom. Na kamniških kulinaričnih večerih boste lahko pokusili različne jedi pod skupno znamko Okusi Kamnika. Ker se k dobri hrani prileže tudi kozarček dobrega piva, boste na kulinaričnih večerih lahko spili tudi kamniško pivo.

Kulinariki iz Okusov Kamnika pa v petek ne bo posvečen samo večer, ampak tudi dopoldan. Med 9.30 in 10.15 bo na Glavnem trgu mala tržnica počitniškega varstva. Na njej bodo otroci s svojimi kulinaričnimi izdelki pokazali, kako si sami predstavljajo okuse Kamnika. Obiskovalcem bodo tudi pripravili limonado ali pripravili kakšen drug poletni okus. Mala tržnica, ki jo pripravlja društvo Počitniško varstvo v sodelovanju z Zavodom za turizem, šport in kulturo Kamnik, bo imela tudi dobrodelni namen. Na posebni stojnici bodo namreč zbirali dobrodelne prispevke za pomoč kamniškim družinam v stiski.

Pivo in cvetje

Jutri se bo začelo in trajalo do nedelje zvečer – že triinpetdeseti festival bo vrhunec glasbenega poletja, ki prinaša pestro glasbeno dogajanje za vse generacije in vse glasbene okuse.  Glasbeni program ostaja najbolj pester med vsemi slovenskimi festivali, saj ponuja mnoge glasbene zvrsti, od popa do rocka, latino ritmov, muzikala in elektronske plesne glasbe, narodno-zabavne ter letos prvič tudi klezmerja.

Na letošnjem festivalu Pivo in cvetje se ponovno obeta več kot 60 vrhunskih glasbenih dogodkov. Ne gre pozabiti na nastope pihalnih skupin in izjemno bogat etnografski ter kulturni program. Vizualni vrhunec festivalskega dogajanja ostaja veličastna interaktivna vodna simfonija in ognjena predstava, edinstven spektakel, ki ima letos zgodovinsko tematiko od Keltov in Rimljanov naprej. Prav zaradi njene izjemnosti si jo bodo gostje lahko ogledali tako v petek kot tudi v soboto ob dvaindvajseti uri.